Pokrenut projekat stanovanja uz podršku: U Domu “Rada Vranješević” zbrinuto 89 djece i mladih svih uzrasta

U banjalučkom Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” trenutno je zbrinuto 89 djece i mladih svih uzrasta, od beba do studenata, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Dom se djelimično finansira sredstvima nadležnih opštinskih Centara za socijalni rad, te sufinansiranjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, bez čega uredno poslovanje ne bi bilo moguće.

Prioritet je da se svakoj mladoj osobi koja napušta Dom obezbijedi zaposlenje.

S ciljem osposobljavanja mladih koji napuštaju institucionalni smještaj, u okviru Doma se realizuje niz programskih sadržaja i aktivnosti koje su usmjerene na pripremu mladih za samostalan život van Doma.

U ovoj ustanovi navode da se posebna pažnja posvećuje jačanju individualnih kapaciteta za samostalan život, osnaživanju samopouzdanja i samopoštovanja mladih koji su suočeni sa strahom i neizvjesnošću koju nosi izlazak iz Doma.

S ciljem zaštite ove osjetljive kategorije, pokrenut je i projekat stanovanje uz podršku, namijenjen mladim osobama iz Republike Srpske uzrasta između 18 i 26 koje po prestanku prava na smještaj u ustanovi socijalne zaštite nemaju mogućnosti ili uslova da se vrate u biološku ili srodničku porodicu, te da započnu samostalan život bez podrške stručnog lica.

Iz Doma “Rada Vranješević” navode da je predviđeno da podrška putem projekta stanovanja traje najviše godinu dana.

“Kada korisnici napuste Dom, njegove formalno-pravne ingerencije prestaju, ali se kontakti ne prekidaju. Osoblje Doma ostaje na raspolaganju mladima za savjete, razgovor i podršku”, ističu u banjalučkom Domu.

Dom “Rada Vranješević” posebno je ponosan na svojih sedam studenata, koji se, kako kažu, zalažu da ispune svoje školske obaveze.

Studenti su tokom boravka u Domu unaprijedili vještine vođenja svakodnevnog života, razvili samostalnost u donošenju odluka i preuzimanja odgovornosti, stekli potrebne vještine za pronalaženje i zadržavanje zaposlenja, te radne navike i racionalno raspolaganje finansijama.

 

 

Ostavite komentar: