Pojačana zaštita od virusa: U Banjaluci počela vakcinacija trećom dozom

Na vakcinalnom punktu u banjalučkom naselju Petrićevac danas je počela vakcinacija trećom dozom vakcina protiv virusa korona.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da će danas trećom, odnosno buster dozom biti vakcinisani medicinski radnici, kojih se prijavilo 194.

“I proces vakcinacije trećom dozom ići će po prioritetnim grupama, a prvi na redu su zdravstveni radnici, koji su primili obje doze vakcina prije 31. marta”, rekla je Todorovićeva novinarima.

Ona je navela da se za treću dozu prijavilo i oko 200 građana, a koji su u prioritetnim kategorijama – stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim oboljenjima, te radnici iz domova za stare i korisnici domova.

“Sve osobe koje su se prijavile pozivaćemo da dođu na vakcinaciju u dogovoreno vrijeme na vakcinalni punkt u Petrićevcu. Građani koji su zainteresovani da prime treću dozu vakcine kineskog proizvođača to mogu uraditi i u ambulantama porodične medicine, odnosno u pet gradskih i 20 prigradskih i seoskih ambulanti”, navela je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, građani mogu birati da li će kao treću dozu dobiti vakcinu istog proizvođača ili će se odlučiti za nekog drugog proizvođača, s tim da moraju potpisati da žele vakcinu drugog proizvođača.

“Radnici Doma zdravlja do sada su aplicirali oko 80.700 vakcina, a u procesu vakcinacije se nalazi 45.500 građana. Postotak vakcinisanih polako raste, ali još nismo zadovoljni odzivom građana”, rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da Dom zdravlja Banjaluka trenutno raspolaže sa vakcinama svih proizvođača, sem vakcine “fajzer”, koja je zbog velikog interesa građana potrošena juče, kada je dato 300 doza ove vakcine.

“Naredne sedmice očekujemo isporuku novih količina `fajzer` vakcine”, napomenula je Todorovićeva.

Doktor porodične medicine Biljana Lakić primila je buster dozu među prvima, te istakla da nije imala nedoumice.

“Jedva sam čekala da se omogući da dobijemo treću dozu, obzirom da radim na prvoj liniji, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a među prvima sam primila i prvu dozu vakcine”, rekla je ona.

Ostavite komentar: