Podržava inicijativu skupštinske većine: Brdar smatra da penzionerima treba veća pomoć

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar rekao je da je pozitivna inicijativa skupštinske većine u Banjaluci, predvođene SNSD-om, da se najugroženijim penzionerima u tom gradu pomogne sa oko 200.000 KM, te istakao da bi podrška iz gradskog budžeta u tom smislu trebala biti daleko veća.

Brdar je rekao Srni da, pogotovo u doba suočavanja sa pandemijom virusa korona, ovaj primjer treba da slijede sve lokalne zajednice u Srpskoj, što se ne čini.

On je podsjetio da je Udruženje penzionera još prije 12 godina iniciralo pred vlastima Srpske da se svim lokalnim zajednicama preporuči da u svojim budžetima predvide najmanje jedan odsto za pomoć penzionerima.

“Dok god se država bori sa problemima sa kojima se bori dobro bi bilo da lokalne zajednice pomognu svoje građane iz lokalnih budžeta. To bi bilo dobro i ljudski”, rekao je Brdar.

On je istakao da to, između ostalog, godinama čine pojedine lokalne zajednica poput Prijedora i Brčkog, ali da je na tom planu potreban jedinstven pristup.

“Vidim sada da pojedini ljudi nemaju razumijevanja za 40.000 penzionera Banjaluke, što je van pameti”, rekao je Brdar.

On je podsjetio da je samo na području Prijedora u ovoj i prošloj godini umrlo oko 700 penzionera, a u Banjaluci više od 1.200.

“Treba da sa najmanje 1,2 miliona KM pomognu banjalučkim penzionerima, a oni se bune i za tih 200.000 KM, što ne može biti za 400 porodica za sahranu kada umre penzioner u toj familiji. Iz banjalučkog budžeta koji je 150 miliona KM, treba da se izdvoji najmanje 800.000 KM”, poručio je Brdar.

On je ukazao da su penzioneri najurednije platiše svih mogućih obaveza, te da zaslužuju da im se iz lokalnih budžeta nešto od tog novca vrati.

Skupštinska većina, okupljena oko SNSD-a na prijedlog budžeta gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića dostavila je amandmane kojima se traži pomoć za pogođene epidemijom virusa korona – privrednike, zdravstvene radnike, porodilje, ugostitelje i penzionere.

Ostavite komentar: