Počelo ocjenjivanje idejnih rješenja za kongresnu dvoranu u Banjaluci

Međunarodna komisija za ocjenjivanje idejnih rješenja, zaprimljenih na konkurs za kongresno – konferencijski centar u Banjaluci, počela je danas sa radom.

Čak 110 arhitekata iz cijelog svijeta prijavilo se na ovaj arhitektonski konkurs, što je najveći odziv na neki konkurs u novijoj istoriji našeg grada.

-S obzirom na veliki broj pristiglih radova, pred komisijom je veliki posao kako bi se došlo do još jednog simbola Banjaluke – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.
Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da će komisija raditi tokom ove sedmice, uz dogovor za nastavak rada do izbora konačnog rješenja.
-Kod ovakvih konkursa, uobičajeno komisija ima rok od mjesec dana da ocijeni i vrednuje sve pristigle radove, te se opredijeli za najbolje. Vjerujem da ćemo morati postaviti nove rokove jer sada radimo u drugačijim uslovima izazvanim aktuelnom epidemiološkom situacijom. Takođe, veliki broj prijavljenih rješenja diktiraće vrijeme potrebno za rad komisije – naveo je Rašković.

Uz domaće stručnjake, u radu Komisije učestvuje i jedan od najznačajnijih evropskih arhitekata Boris Podreka iz Beča, koji će, za sada, u radu komisije učestvovati putem video linka.

Međunarodni konkurs za izgled nove kongresne dvorane u gradu, raspisan je u decembru prošle godine, u nastojanju da se dobiju najbolje ideje za izgled i funkcije jednog od budućih simbola grada na Vrbasu. Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene „Mladosti“ kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra „Delta planet“. Ovaj objekat planiran je kao multifunkcionalni centar koji treba da objedini više sadržaja i Banjaluci konačno podari dvoranu koja bi imala optimalne kapacitete za održavanje velikih kongresa i konferencija.

Najbolje rješenje biće nagrađeno sa 30.000 evra.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: