Po treći put uzima oružje u ruke! Banjalučanin dobrovoljac na frontu u Ukrajini VIDEO

01.12.2023. | 14:49

Boris Pećanac, 41-godišnji muškarac rodom iz Bosanskog Petrovca, nalazi se među srpskim dobrovoljcima koji u Ukrajini ratuju na strani Rusije.

Pećanac je posljednjih 25 godina života proveo u Banjoj Luci, a u izjavi za ATV kazao je kako mu je ovo “možda i treći rat”.

– Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast, rekao je Pećanac.

Istakao je da za ratovanje dobije odličnu platu za koju, kako kaže, nije znao da će je uopšte imati.

– Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama, kazao je on.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.