Planovi razvoja: Banjaluci grant EU od četiri miliona evra za vodovod i kanalizaciju

U Banjaluci bi iduće godine trebalo biti uloženo više od 50 miliona KM u kapitalne projekte a dio tih sredstva je grant EU od četiri miliona evra za izgradnju nove vodovodne i kanalizacione mreže.

Ovo investiciju je najavio gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi Strateškog planiranja razvoja Banjaluke od 2020. do 2025. godine koje se danas i sutra održava na Mrakovici.

– Grant koji ćemo dobiti je najveći grant koji će dobiti Banjaluka od EU nakon obnove Kastela. To je jedna vrsta priznanja onoga što radimo u našem gradu i ono što radimo na projektima vodovoda i kanalizacije a koji će omogućiti da se u naredne dvije do tri godine uloži preko 25 miliona KM u stabilno vodosnabdijevanje grada i djelimično u kanalizacinu mrežu -naglasio je Radojičić.

Naveo je da Grad ide i u drugi aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za još šest miliona evra za izgradnju novih vodovoda te da je planirana izgradnje vodovodne mreže kroz projekte Voda 1, 2 i 3 koji bi trebali da obezbjede vodosnabdjevanje za oko 10.000 građana.

Naglasio je da je planirana i realizacija nekoliko kapitalnih projekata od izgradnje novog mosta u Docu, nove multifunkcionalne kongresne –koncertne dvorane te transformacije centar grada za koje je upravo završen međunarodni konkurs.

– U decembru ćemo usvojiti sve planske dokumente za narednu godinu a koje će predvidjeti plansku realizaciju projekta u svim sektorima – kazao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je podsjetio da Grad od ranije ima potpisan ugovor sa Putevima RS oko izgradnje novih kružnih raskrsnica i to kod Lesnine, na ukrštanju raskrsnica Bulevar Milutina Milankovića i put prema Trapistima i treći kod takozvane prijedorske petlje.

-Planirano je prošitenje Ulica Ivana Gorana Kovačića koja je trenutno neuslovna ali veoma bitna poveznica između kružnog toka koji se treba graditi kod Lesnine i kružnog toka prema Petrićevcu. Vlada RS je odobrila dva miliona KM za njeno proširenje i trenutno se radi projektna dokumentacija i idemo u rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Nadamo se da će Putevi RS ubrzo izabrati izvođača radova za kružni tok kod Lesnine da bi u toku sledeće godine mogli napraviti kvalitetniju saobraćajnicu koja bi trebala imati četiri saobraćajne trake i trotoare – reako je Sandić i dodao da očekuju da sve bude završeno u toku iduće godine.

Kazao je je za nastavak izgradnje Šargovačke ulice predviđen miliona KM.

– U planu je i modernizacija deset do 12 kilometara seoskih puteva. Mislim da smo prethodnih godina malo zapostavili taj dio Banjaluke zbog ulaganja u prigradske puteve tako da iduće planiramo jedno veće ulaganje –naveo je on.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je predivđeno ulaganje u otvaranje novih vrtića u kojima će biti obezbjeđeno novih 600 mjesta za mališane.

– Pored vrtića planirana je sanacija tri društvena doma i to na Saračici, u Zalužanima i u Piskavici – kazao je Bilčar.

Dodao je da je planirana izgradnja još jednog parka za pse te izgradnja novog azila za pse na Manjači.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: