Peticijom protiv telefonske antene: Boje se za zdravlje, a šta kažu mjerenja

Stanari Karađorđeve ulice na banjalučkom naselju Lauš, njih 35, potpisali su se, pozvali inspekciju i traže da se skine bazna stanica mobilne telefonije postavljena u njihovom komšiluku.

Antena je instalirana na krovu jedne kuće, kako pričaju, prije godinu dana, ali niko ostale stanare prije toga nije obavijestio. Komšije najviše strahuju za zdravlje, jer se boje svakodnevnog zračenja.

– Komšija, na čijoj kući se nalazi antena, sa porodicom inače živi u inostranstvu, i ovdje boravi možda 15 dana godišnje. Nas niko nije pozvao da nam objasni o čemu se radi, niti da pita da li smo saglasni da se antena postavi u našoj ulici, a ovdje svaka kuća ima djecu – govori Milenko Vukelić, koji stanuje odmah preko puta.

Dragana Kremenović, koja takođe sa balkona gleda u „spornu“ antenu, pojašnjava da su se komšije prije tri mjeseca uspjele udružiti, potpisati peticiju i poslati je nadležnima sa zahtjevom da inspekcija izađe na teren.

– Zdravstvena inspekcija je dolazila nekoliko puta, svaki put su rezultati mjerenja bili drugačiji. Kažu nam da ne mogu uraditi ništa jer nije došlo do prekoračenja. Želim da podsjetim da su se i studenti i profesori u Beogradu ranije pobunili tražeći da im skinu baznu stanicu sa zgrade fakulteta iz straha za zdravlje, i to je urađeno. Zašto bismo mi onda dozvolili da nam u komšiluku bude takva antena i da se stalno pitamo da li je to bezbjedno – ističe Dragana.

U rješenju republičke zdravstvene inspekcije iz jula, koje je dostavljeno stanarima i u koje smo imali uvid, navodi se da je „subjekat nadzora“ u Karađorđevoj ulici dostavio potrebnu dokumentaciju, kao i izvještaje o mjerenju i sistematskom ispitivanju koje je uradila akreditovana laboratorija Instituta za zaštitu i ekologiju Banjaluka, a uvidom u izvještaje konstatovali su da je zračenje svedeno na najmanju moguću mjeru i da su izmjerene vrijednosti elektromagnetnih polja daleko manje od dozvoljenih.

Naloženo je da se izvrše i vanredna mjerenja pošto nisu navedene mjerne tačke na balkonima i unutrašnjosti objekata u blizini, te istaknuto da je vlasnik bazne stanice u proceduri dobijanja saglasnosti za upotrebu bazne stanice kod ministra zdravlja RS.

U Institutu za zaštitu i ekologiju precizirali su za Srpskainfo da su nekoliko puta dolazili na Lauš, te da je prvi put najviši izmjereni nivo signala u jednoj tački iznosio 0,58 volta, a dozvoljeno je 24,4 volta po metru.

– Drugo mjerenje objavljeno je u tri tačke, u obližnjoj prodavnici, ispred prodavnice i na terasi kuće, i ti nivoi su još niži. Najviše što je izmjereno je 0,4 volta po metru u frekventnom opsegu na kojem radi instalisana bazna stanica što je daleko ispod dozvoljenih granica. Stanarima sam pokazao da nema toliko zračenja koliko oni misle. U kući koja je udaljena 80 metara i koja je praktično u horizontalnoj ravni s antenom takođe je izmjereno jako malo zračenje – precizira elektroinženjer Ranko Mirošljević.

Pojašnjava da se mjerenja rade po propisanim standardima, na visini 1,7 metara, što je visina čovjeka na tlu, te u objektu koji je u horizontalnoj ravni s antenom.

– Gledamo koji su najbliži objekti, gdje očekujemo da elektromagnetni snop pada i gdje bi jačina mogla biti najveća. Nastojimo da uđemo u te objekte i obavimo mjerenja – kaže on.

Mada je strah građana od zračenja izuzetno veliki, Mirošljević navodi da nema istraživanja koji dokazuje štetan uticaj na ljude.

– Istraživanjima je dokazano da bazne stanice najviše utiču na pčele. Ako pčela uleti u elektromegnetni snop, ona se dezorjentiše, ne zna se vratiti u matični roj, pa strada. Još nisam našao, niti postoji studija koliko to utiče na ljude. Treba napomenuti i da su novije frekvencije, koje se koriste, više, antene su dimenziono manje i rade tako da praktično prilagođavaju izlaznu snagu broju korisnika. Znači, kada na nekoj baznoj stanici nemate „nakačenog“ potrošača, ona radi s minimalnom snagom, a što više ljudi komunicira ta snaga raste. Svaki operater vodi računa o tome da postavi baznu stanicu tako da ona ne ugrožava ljude, počevši od izbora tehnologije, izbora pravaca, nagiba antene – zaključuje on.

Naša ekipa pokušala je razgovarati i s vlasnikom kuće na kojoj se nalazi antena, ali čovjek koji nam se obratio s balkona rekao je da vlasnika nema i da pismeno najavimo dolazak.

Ruteri najviše zrače

Ranko Mirošljević iz Instituta za zaštitu i ekologiju precizira da, što se tiče tehnologije, najveću snagu zračenja imaju radio prijemnici.

– Građani ne vode računa o tome da jako veliko zračenje ima ruter u stanu i baza od fiksnog telefona. Uvijek upozoravamo ljude da ih izmaknu najdalje što mogu. Baš smo u jednom stanu, gdje su ruter i baza bili postavljeni na dječjem radnom stolu izmjerili zračenje od 20 volta – pojašnjava ovaj elektroinženjer.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: