Penzionerke za mašinama: Šiju li se danas maturske haljine u Banjaluci

03.04.2024. | 14:49

Već početkom marta djevojke su počele da donose maturske haljine na popravke, iako do mature ima još vremena, pričaju za BL portal u jednom od krojačkih salona u Banjaluci.

“Moraju ranije, šta će. Ima tu troškova, ma roditelji se hvataju za glavu. Ovako svaki mjesec platiš pomalo, i lakše. Znate, ja više ne šijem, niti se isplati meni niti mušteriji. Toliko danas ima butika, pa za manje para nađeš, vala, šta ti volja”, priča jedna od krojačica u salonu Goga.

Vrijedne žene za mašinama ne bi da se fotografišu, ali otkrivaju da su sve penziju stekle u svijetu igala i konaca, pa sad opet rade, kako bi uvećale penzionerska primanja.

Bilo je to vrijeme, kažu, kad se moralo šiti, jer se mnogo toga nije moglo kupiti.

“Nekad nisi imao gdje uzeti, danas to traži obično neko ko želi nešto unikatno, posebno, a ne žali novca. Materijal je uvijek bio skup, pa i sad. Ima svega, bude i djevojaka koje su spremne dati preko 1.000 maraka za gotovu haljinu u butiku, pa nositi krojačici na prepravke”, objašnjavaju nam krojačice.

Kako kažu, sve teže je u centru Banjaluke pronaći krojače koji su danas spremni da se prihvate šivenja.

“Sad ne znamo cijene, nekad se za jednu običnu matursku haljinu moglo samo za ruke uzeti od 100 pa do hiljadu maraka.  Vjerovatno je sad skuplje”, zaključuju uglas u salonu.

Željka Pavlović, BL portal