Pećanac sa radnicima Akvane: Skupština nije kočnica u rješavanju problema

11.04.2024. | 14:08

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac rekao je danas da ima određenih nesporazuma u vezi sa gradskim preduzećem “Akvana” i da to pitanje treba sistemski riješiti.

“Skupština grada nikada nije bila kočnica u rješavanju ovih problema, ali danas nismo dobili potrebnu dokumentaciju”, rekao je Pećanac novinarima u Banjaluci, gdje je u toku vanredna sjednica Skupštine grada.

Pećanac je podsjetio da se danas obratio zaposlenima “Akvane” koji su se okupili u Gradskoj upravi kako bi im pokazao da je svima u interesu da u ovom preduzeću budu redovne plate i uplaćeni doprinosi.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je “Akvana” uvijek bila u nekoj vrsti izazova, te da su problemi odranije kada ništa nije uplaćivano.

On smatra da nije riječ o politici, nego o životima ljudi koji mjesecima nemaju zdravstveno osiguranje.

“Ovo je prioritetno pitanje i mora se riješiti danas, jer će sutra biti kasno. Mora biti izvršen reprogram kako bi se pomoglo preduzeću `Akvana`”, ocijenio je Stanivuković.

Vršilac dužnosti direktora “Akvane” Svetislav Lazić rekao je novinarima da ovo preduzeće, koje je od vitalnog značaja za Banjaluku jer se u njemu obučava na hiljade banjalučkih mališana, ima dosta sudskih sporova i akumulirani dug.

On je ponovio da radnici osam mjeseci nemaju zdravstveno osiguranje. “Molim Skupštinu grada da nam da saglasnost kako bismo pristupili rješavanju našeg problema”, rekao je Lazić.

Nakon što su skupštinske komisije dale zeleno svjetlo za nove tačke koje su uvrštene u dnevni red vanredne sjednice, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković dao je pauzu do 14.00 časova kako bi odbornički klubovi usaglasili amandmane na pojedine tačke.

USVOJEN DOPUNJENI DNEVNI RED

Skupšina grada Banjaluka usvojila je danas na vanrednoj sjednici dopunjeni dnevni red na kojem će se naći prijedlozi kalendara turističkih i manifestacija kulture.

FOTO: SRNA

Osim prijedloga odluka o nagradama i priznanjima, povodom 22. aprila – Dana grada, na dnevnom redu će se naći i Program razvoja sporta grada Banjaluka.

Na dnevnom redu, ipak, se neće naći dvije tačke o gradskom preduzeću “Akvana”.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je tokom skupštinske rasprave da bi se na današnjem dnevnom redu trebala naći i tačka koja se odnosi na biciklističku trku “Beograd-Banjaluka”.

On je naglasio da biciklistička trka predstavlja važan sportski projekat, ne samo za Banjaluku, nego i za Republiku Srpsku, te da bi se zbog toga o ovome trebalo raspravljati u odborničkim klupama.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pojasnio je da se u okviru Prijedloga odluka o nagradama i priznanjima, povodom 22. aprila – Dana grada, nalaze tri glavne nagrade, grbovi i plakete za, kako smatra, pojedince koji su to zaslužili.

On je podsjetio da se pitanje zaposlenih u gradskom preduzeću “Akvana” spominje od novembra.

“Staž zaposlenima nije povezan 15 godina”, poručio je Stanivuković.