Panel diskusija: U Banjaluci počela prva poslovna konferencija “APIF 2022”

U Banjaluci je danas počela prva poslovna konferencija Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, tokom koje će kroz panel diskusije biti predstavljeni novi pravci djelovanja Agencije.

Vršilac dužnosti direktora APIF-a Goran Bobar rekao je da konferencija “APIF 2022” ide u prilog odluke Vlade Republike Srpske koja je formirala Interresornu radnu grupu kako bi bio stvoren novi centralni registar u koji će u naredne tri godine biti smješteni svi drugi registri koji se sada vode u ministarstvima.

“Cilj nam je da se kroz ovu promociju – šta APIF radi, koja su dostignuća, šta se može iskoristiti od podataka i evidencija kojima raspolažemo, u narednom periodu desi i proces stvaranja ovog centralnog registra Republike Srpske”, rekao je Bobar novinarima.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je APIF u proteklih nekoliko godina napravio velike pomake, te da registri koji se sada nalaze u APIF-u u velikoj mjeri služe Republici Srpskoj za izradu planova i strategija u svim oblastima.

“Naša zamisao je da idemo i dalje da to usavršimo na mnogo bolji način. Tako je Vlada i formirala komisiju da bismo u narednom periodu dobili centralni registar koji bi bio zaista značajan za sva važna planiranja i strategije u svim oblastima”, rekla je Vidovićeva.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Dušan Vučković rekao je da su nemjerljive koristi koje građani i državne službe imaju od agencija kao što je APIF.

“Svi podaci koji se obrađuju u registrima u Srbiji su veoma važni, ne samo za statistiku Srbije, nego i za druga ministarstva koja iz tih podataka mogu da planiraju određene pravce”, rekao je Vučković.

Registrator u Agenciji za privredne registre Srbije Miladin Maglov rekao je da će na konferenciji učestvovati u panel diskusiji o važnosti podataka u strateškom planiranju.

“Strateško planiranje je jedna od stvari zbog kojih smo danas ovdje. Zbog toga da APIF kao jednu veoma bitnu agenciju u sklopu svih državnih organa Republike Srpske unaprijedimo i pružimo nekakvu pomoć u njihovom daljem angažovanju i reformama”, istakao je Maglov.

Konferenciji je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Ostavite komentar: