Pala na komisiji: Banjalučka Skupština neće raspravljati o Odluci o javnim skupovima

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je nevjerovatno da Skupština Grada neće ni raspravljati o Odluci o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, koja predviđa slobodu javnog okupljanja i na drugim javnim površinama na području grada, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što je trenutno slučaj.

“Odluka nije prošla ni skupštinsku komisiju i to mi je prosto nevjerovatno da se toliko boje javnih okupljanja i da im ne odgovara mogućnost da se građani Banje Luke mogu okupljati na više lokacija”, kazao je Stanivuković, saopšteno je iz Gradske uprave.

Sadašnja odluka predviđa da su javna okupljanja moguća samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što, kako je ocijenio gradonačelnik – nema smisla.

“Kakva je to vrsta demokratije da postoje samo dva mjesta na kojima vi možete da izrazite svoj stav”, kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, okupljanja mogu biti različitog karaktera, poput nedavnih aktivnosti organizovanih u cilju borbe protiv nasilja nad ženama.

“Predvidjeli smo da svako mjesto može biti potencijalno mjesto za javna okupljanja, a onda po osnovu zahtjeva sagledava se koja to lokacija može biti”, kazao je on.

Ono što je ključno, kako je istakao – jeste da se maksimalno bori za proces demokratije, da je oživi u najvećem gradu u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno, namjera je da se nova Odluka uskladi sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, između ostalog, propisuje da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja, kao i da se za ostvarivanje ovog prava ne smiju postavljati nikakva ograničenja, osim onih koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne i javne bezbjednosti.

Prijedlog za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u dijelu koji se odnosi na usklađivanje podzakonskih propisa sa međunarodnim standradima u oblasti slobode okupljanja, Gradu je predložilo i više udruženja građana, ističu iz Gradske uprave.

Ostavite komentar: