Ove godine u planu nova tri kružna toka u Banjaluci

02.01.2019. | 20:06

Grad namjerava ovih dana ponuditi sporazum “Putevima RS” kojim će definisati zajedničke projekte koji su u planu za ovu godinu, a koji će podrazumijevati gradnju tri nova kružna toka na području grada.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, i dodao da grad u ovoj godini planira raditi projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture iz vlastitih budžetskih sredstava, a sve u cilju smanjenja gužve na najfrekventnijim raskrsnicama.

Prvi kružni tok je planiran kod “Lesnine”, drugi na ukrštanju magistralnog puta M4 s Bulevarom Milutina Milankovića, a treći na ukrštanju magistralnog puta M4 s Ulicom Branka Popovića u Lazarevu i Puta srpskih branilaca kod “Korta” u naselju Derviši.

Sandić kaže da vozačima prave probleme svakodnevna saobraćajna zakrčenja na ukrštanju magistralnog puta M4 s Bulevarom Milutina Milankovića i da kružnim tokom na tom mjestu planiraju smanjiti gužve.

“Grad bi preuzeo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, uradili bismo projektnu i tehničku dokumentaciju i pa da zajedno s ‘Putevima’ ove godine krenemo u gradnju ove kružne raskrsnice”, kazao je Sandić.

Dodao je da je procijenjena vrijednost investicije oko 600.000 KM.

“Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 s Ulicom Branka Popovića i Putem srpskih branilaca kod ‘Korta’ u Dervišima je važna jer se radi o trokrakoj raskrsnici, koja predstavlja spoj magistralnog i regionalnog puta”, istakao je Sandić.

Dodao je da je na ovoj raskrsnici velika ferkvencija saobraćaja, posebno iz Laktaša, i da je neophodno povećati nivo saobraćajne usluge.

Ističe da je značajna izgradnja kružnog toka kod “Lesnine” jer ova raskrsnica predstvalja spoj dva magistralna puta.

“Na njoj je prisutan veliki obim saobraćaja, koji se generiše iz pravca kružnog toka kod ‘Centruma’, ali i povećana frekvencija saobraćaja iz pravca Kotor Varoša i Čelinca te iz Trna i Zalužana”, kaže Sandić.

Prema njegovim riječima, saobraćajna zagušenja koja nastaju na ovoj raskrsnici pokazuju da se ovo saobraćajno čvorište mora riješiti.

“Smatramo da je realno da ponudimo godišnji sporazum i da saobraćaj na toj lokaciji riješimo upravo gradnjom kružne raskrsnice. Vrijednost investicije je oko milion i po maraka, iako je nezahvalno govoriti o tome jer još nemamo kompletnu projektnu dokumentaciju”, rekao je Sandić.

 

Izvor:(Nezavisne novine)