Ove godine podnesena 22 zahtjeva za usvajanje: Dug postupak do okončanja procesa

Centru za socijalni rad ove godine su podnesena 22 zahtjeva za usvajanje djece, dok je prošle godine zaprimljeno 26 zahtjeva.

Rekli su ovo za “Glas Srpske” iz Centra za socijalni rad i pojasnili da proces usvajanja djeteta podrazumijeva duži postupak u kojem se u obzir uzimaju sve okolnosti i informacije o djetetu i potencijalnom usvojitelju.

“Organ starateljstva dužan je da uzme u obzir starost budućeg staratelja, fizičko i psihičko zdravlje, stabilnost bračne zajednice, motive za usvojenje, sposobnost za roditeljstvo, emocionalnu stabilnost i zrelost usvojilaca. On je obavezan da angažuje tim stručnjaka za procjenu situacije”, rekla je pravnica u Centru za socijalni rad Jadranka Štrkić.

U evidenciji Centra nalazi se 48 hraniteljskih porodica u kojima je smješteno 69 djece.

“Najveći broj mališana zbrinut je kod srodničkih hraniteljskih porodica kao što i sam zakon nalaže. Dijete koje ostane bez roditeljskog staranja prvenstveno treba da traži mogućnost da ostane u okviru rodbine, odnosno srodnika djeteta koji žele pomoći”, rekla je Štrkićeva.

Prema njenim riječima, uslovi za sticanje statusa hranitelja podrazumijevaju da niko od članova porodice nije kažnjavan, da im nije oduzeto ili ograničeno roditeljsko pravo i poslovna sposobnost, te da nisu duševno bolesna ili slaboumna lica.

“Nakon sprovedenog upravnog postupka Centar za socijalni rad donosi rješenje kojim se djetetu priznaje pravo na naknadu za troškove izdržavanja. Ova naknada predstavlja iznos od 60 odsto od prosječne cijene usluga za korisnika smještenog u ustanovu socijalne zaštite, što iznosi 445 KM”, kazala je Štrkićeva.

Napomenula je da prema odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, dijete učestvuje u troškovima zbrinjavanja u hraniteljsku porodicu svim svojim prihodima i primanjima, umanjenim za iznos sredstava za lične potrebe u iznosu od pet odsto od cijene smještaja. Dodala je da je naknada za rad hranitelja, koji su uspješno prošli program edukacije i dobili sertifikat, 25 odsto od prosječne neto plate u Srpskoj ostvarene u prethodnoj godini, što iznosi 239 maraka.

Održavanje kontakta

Prema riječima pravnice u Centru za socijalni rad Jadranke Štrkić, organ starateljstva nema zakonsku obavezu da sa usvojiocima i djetetom nakon završenog postupka usvojenja održava kontakt i da vrši neku vrstu nadzora.

“U određenom broju slučajeva održava se kontakt sa porodicom i dobijaju pozitivne povratne informacije”, kazala Štrkićeva.

Ostavite komentar: