Ove godine 400 metara pješačkih i biciklističkih staza uz Istočni tranzit

01.03.2019. | 10:17

U skladu sa planom poboljšanja saobraćajne infrastrukture na području grada, u toku je izgradnja dijela obostranih trotoara i biciklističkih staza na Istočnom tranzitu, te izgradnja trotoara na potezu od kružnog toka na Rebrovcu prema naselju Starčevica, uz magistralni put prema Čelincu i Kotor Varošu.

– Na Istočnom tranzitu će biti urađeno 30 metara pješačke i isto toliko biciklističke staze sa obje strane, čime će se povećati bezbjednost pješaka na označenom pješačkom prelazu. Očekujemo da tokom vikenda bude postavljen završni sloj asfalta te popločane pješačke staze na pripadajućem dijelu saobraćajnice. Napominjemo da je u planu odjeljenja, da u 2019. godini, izgradimo obostrane pješačke i biciklističke staze u dužini od oko 400 metara, na dijelu Istočnog tranzita koji je izgrađen tokom prošle godine. Javna nabavka za izbor izvođača je pokrenuta, a istom nabavkom će biti obuhvaćena i izgradnja trotoara i biciklističke staze u Bulevaru Desanke Maksimović, od „Eurobenc“ pumpe do kružnog toka na Rebrovcu – kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Iz nadležnog odjeljenja dodaju da će predstojećeg vikenda biti završeno i stotinak metara pješačke staze od kružnog toka na Rebrovcu prema naselju Starčevica.

Krajem prošle godine, izgrađena je dionica pješačke i biciklističke staze na potezu od tržnog centra „Hiperkort“ do Široke rijeke, a ove godine taj posao će biti nastavljen tako što će biti izgrađen jedan kilometar trotoara i biciklističke staze uz centralnu saobraćajnicu u Zalužanima. Pješačka staza će biti širine jedan i po metar, a biciklistička staza širine jedan metar. U Odjeljenju ističu da će izgradnjom ove staze biti znatano povećana bezbjednost pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom, uz koju se nalazi veliki broj poslovnih i stambenih objekata.

Takođe, Gradska uprava planira da ove godine iz gradskog budžeta izdvoji sredstva i za gradnju oko 200 metara trotoara koji će biti izgrađen u Ulici Ivana Gorana Kovačića, na potezu od budućeg kružnog toka kod „Lesnine“ prema tržnom centru „Tropik“, čime će biti riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

– Ove godine, planiramo i nastavak rekosntrukcije trotoara u Karađorđevoj ulici i u Ulici Carice Milice, a očekujemo i nastavak izgradnje trotoara u Saračici koji će biti izgrađen kroz projekat sa UNDP-om – zaključuju u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)