Ovako izgleda Banjaluka u planetarnom “izazovu 10 godina!

Još jedan internet izazov zaludio je svijet “Izazov 10 godina”, gdje korisnici društvenih mreža postavljaju svoje fotografije snimljene prije deceniju i danas.
Kako pravila igre i nalažu, donosimo vam fotografije grada Banjaluka kako je izgledao prije deset godina i danas.

Banjaluka se za proteklu deceniju toliko izgradila da su pojedini dijelovi grada gotovo neprepoznatljivi, nove zgrade, ulice, igrališta, ali kao što to često biva nisu sve promjene uvijek bile na zadovoljstvo sugrađana.

Parkić

Kažu da je centar ogledalo svakog grada, a Banjaluka je nedavno dobila i novi izled popularnog šetališta. Nestali su trotoari, a građane su dočekale granitne ploče, nova rasvjeta i klupe. Prolaznici su modernijem izgledaju pješačke zone ranije dali ocjenu četiri plus, a najveća zamerka im je što su mahom posječena stara stabla, koja su ljeti pravila veliki hlad.

Rekonstrukcija parkića biće nastavljena i ove godine, a velike izmjene očekuju nas uskoro i u ostalim dijelovima centra, od stare autobuske stanice, gdje je planiran park, preko Hrama i spomenika banu Milosavljeviću, pa sve do budućeg centralnog spomen obilježja borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koje bi trebalo da se nalazi na dnu ove zone, na mjestu sadašnje “rupe” gdje je bila započeta gradnja tržnog centra. Prema tom planu, parking kod Muzeja savremene umetnosti RS postaće trg.

Istočni tranzit

Nakon trideset godina, riješen je problem nezavršenog dijela Istočnog tranzita koji spaja dva najveća naselja – Starčevicu i Obilićevo, jer je okončana njegova izgradnja. Istovremeno, sagrađena je i kružna raskrsnica kod Rebrovačke crkve koja takođe predstavlja važno saobraćajno čvorište.

Ovaj dio grada, sa novoizgrađenim stambenim naseljem uz Vrbas, gotovo je neprepoznatljiv u odnosu na prije 10 godina. Kako je ovo bila tek prva faza saobraćajnih radova, bitne izmjene očekuju nas i dalje nastavkom gradnje tranzita do stadiona FK Naprijed, sa biciklističkom i pješačkom stazom.

Most u Česmi

U jednom od najbrže rastućih naselja – Česmi, sagrađen je novi most, jer je stari takozvani žuti most oštećen u katastrofalnim poplavama 2014. godine, zbog čega su mještani dugo bili odsječeni od grada. Ulaz u ovo naselje, udaljeno samo koji kilometar od centra grada, počeo je da poprima sasvim novi oblik i izgradnjom glavne saobraćajnice sa dvije trake.

Radove treba nastaviti, a mještani još govore kako im je važno da dobiju i most preko Vrbasa, koji je takođe odnesen u velikim poplavama. Kada smo kod mostova, novi simbol od ove godine dobiće i naselja Obilićevo i Kočićev Vijenac, gdje se završava novi “Zeleni most”.

Malo zelenila

Poznati Banjalučanin i metorolog Nebojša Kuštrinović ocjenjuje da u gradu u posljednjoj deceniji ima pozitivnih pomaka, ali i promašaja, a za njega je to nedostatk zelenila u novim naseljima.

– Površine kod studentskih domova pored Vrbasa, bile su predviđene za park, a sada je sve pretvoreno u stambene prostore i mislim da je to greška. Treba nam više otvorenih prostra za šetnju i rekreaciju. Drago mi je što grad raste, ali nastao je i veliki problem sa saobraćajem, previše je automobila i na urbanistima je da pokušaju to riješiti – zaključio je Kuštrinović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: