Ova djeca zaslužuju bolje: Daun sindrom centar i Vlada RS utakmicom protiv diskriminacije

Fudbalska utakmica između ženskih timova Daun sindrom centra Banjaluka i Vlade Republike Srpske odigrana je u Banjaluci.
To je prilika da se ova djeca usreće i da se pokaže kako Vlada Srpske pruža punu podršku njihovim roditeljima koji se bore za bolje uslove odrastanja svoje djece, izjavila je ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović.

Davidovićeva je dodala da se resorno ministarstvo uvijek odaziva na ovakve i slične manifestacije, ali i da pruža podršku radu Daun sindrom centra Banjaluka.

“Želimo prvenstveno da pružimo podršku njihovim hrabrim roditeljima koji se trude na sve načine da obezbijede svojoj djeci bolje uslove za odrastanje, potpunu socijalizaciju i dostojanstven život”, rekla je u Banjaluci Davidovićeva koja je nastupila u timu Vlade Srpske na današnjoj utakmici čiji je cilj borba protiv diskriminacije osoba sa Daunovim sindromom.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je i prošle godine podržalo utakmicu, a ove godine je bilo sponzor, te je obezbijedilo opremu za sve učesnike sportskog događaja koji je organizovan u Univerzitetskoj sportskoj dvorani u Studentskom kampusu.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da je ovo nesvakidašnji dan i da se ovim dvostruko ruši diskriminacija prema osobama sa Daunovim sindromom i prema ženama.

“Centar je formirao tim djevojaka sa Daunovim sindromom i ove osobe imaju priliku da iskažu svoj potencijal, da ojačaju samopouzdanje i da društvena zajednica shvati da Daunov sindrom nije bolest već stanje i da se te osobe mogu uključivati u sve društvene sfere”, naglasio je Jelić.

On je podsjetio da je 2016. godine na Jahorini počeo rehabilitacioni program za osobe sa Daunovim sindromom pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a 2019. pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović prvi put su osobe sa Daunovim sindromom organizovano letjele avionom.

Jelić je naveo da se prvi put u Evropi dešava da tim osoba sa Daunovim sindromom igra protiv predstavnika Vlade, što govori o tome da Vlada Srpske voli ove ljude onakve kakvi jesu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać zahvalila je Daun sindrom centru Banjaluka što su joj pružili priliku da bude kapiten njihovog tima.

“Svi koji imaju mogućnost u svojoj mikro sredini ili u okviru institucija u kojima rade treba da učine sve da izjednačimo mogućnosti za sve osobe kojima treba prilagođavanje okoline, kako bi oni mogli da pruže svoj maksimum”, rekla je Bursaćeva.

Ona je navela da su sva ljudska bića različita i da neka imaju malo drugačije potrebe, ali da im niko ne smije ograničiti mogućnost da iskažu svoj potencijal i da u društvu budu srećni i ispunjeni. Bursaćeva je istakla da će učiniti sve da status i mogućnosti ovih osoba budu poboljšani, kako bi one bile srećne.


Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da godinama podržava Daun sindrom centar.

“Možda smo mi sposobniji od njih što se tiče motornih funkcija. Međutim, mnogi od njih su sposobniji od nekih od nas kada je riječ o intelektualnim funkcijama, ali i emocijama, što je možda bitnije od motornih funkcija”, poručio je Đajić.

Ostavite komentar: