Operativni sastanak u Gradskoj upravi grada Banjaluka: Upozorenje na bujične poplave

Jutros je održan operativni sastanak u Gradskoj upravi u vezi da najavaljenim obilnim padavinama. Konstatovano je da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine, za period od 12. do 15. maja.

Gradski štab za vanredne situacije (GŠVS) je u stalnom kontaktu sa hidorelektranom Bočac gdje je stanje sa akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 cm, Vrbanje 60 i Jošavke 50 cm. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme. GŠVS upozorava na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova.

GŠVS poziva građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova, da preventivno sklone materijlna sredstva, stoku, te da se i sami sklone sa onih područja na kojima su moguće bujice. Građani sve probleme u vezi sa eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123.

Gradski štab za vanredne situacije i danas nastavlja sa koordinisanom akcijom preduzimanja preventinvih mjera na cijeloj tertoriji grada, kao što su obilasci terena, sanacije terena gdje je to moguće, čišćenje kanala, prokopa, propusta i odvoda. GŠVS će pratiti situaciju na terenu i o svemu redovno informisati građane.

Podsjetimo, narandžasto meteorološko upozorenje je izdato za područje Banje Luke. U narednim danima očekuju nas obilne padavine. Za nedjelju, 12. maj, prognozirano je mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba) 

Ostavite komentar: