Olakšica za osobe sa invaliditetom: Banski dvor dobio novi lift FOTO

21.06.2023. | 13:34

Kulturni centar Banski dvor u Banjaluci dobio je novi namjenski lift za osobe sa invaliditetom.

Projekat najavljen u novembru 2022. sada je realizovan, čime je riješen dugogodišnji problem pristupačnosti kulturnim sadržajima osoba sa invaliditetom u ovoj ustanovi.

“Novi namjenski lift za osobe sa invaliditetom postavljen je na bočnom ulazu, na kojem je je instaliran i poseban interfon tako da najava osoba sa invaliditetom više nije neophodna. Nabavkom novog lifta za osobe sa invaliditetom riješava se decenijski problem i znatno se olakšava pristup ove kategorije naših sugrađana događajima u Koncertnoj dvorani, Malom izložbenom salonu i Vijećnici Banskog dvora, gdje se i odvija više od devedeset posto kulturnih događaja naše ustanove”, saopštili su iz Banskog dvora.

“Lift koji je donedavno bio u upotrebi bio je star više od trideset godina, te su bila potrebna dva sata montaže da se on uopšte stavi u funkciju, te dva sata demontaže nakon što se završi konkretan događaj jer je bio takve konstrukcije da se ulazna vrata Banskog dvora nisu mogla zatvoriti dok je lift montiran. Zbog ove činjenice ustanova je godinama bila u veoma neprijatnoj situaciji jer su se osobe sa invaliditetom uvijek morale najaviti dan ranije ukoliko žele posjetiti neki događaj u Banskom dvoru, kako bi se lift blagovremeno montirao do početka događaja”, podsjetio je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije „Partner“ koji je i predstavnik sedam udruženja osoba sa invaliditetom Grada Banjaluka rekao je da je puštanje u rad lifta za osobe sa invaliditetom istorijski dan ne samo samo za osobe za invaliditetom već i za Banski dvor, prenosi Mondo.

“Lift sa rampom mogu da koriste i majke sa malom djecom kao i slabo pokretne osobe. Znači, osobama sa invaliditetom je od današnjeg dana omogućen normalan pristup svim dešavanjima u Banskom dvoru u Koncertnoj dvorani, Malom izložbenom salonu i Vijećnici. Moram da napomenem da na ulaznim vratima sada postoji zvono, te više nije potrebna bilo kakva najava. Kao što smo se danas mogli i uvjeriti, lift je u potpunosti funkcionalnan i kao inicijator nabavke lifta srećan sam što se uspjelo u toj namjeri. Na ovome smo uporno radili godinama i uspjeli smo. Nastavljamo dalje sa rješavanjem pristupačnosti u našem gradu za osobe sa invaliditetom”, kazao je Matošević.

Nabavka novog namjenskog lifta rezultat je zajedničke inicijative JU „Banski dvor –Kulturni centar“ i sedam reprezentativnih udruženja osoba sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju – Humanitarna organizacija “Partner”, “Gradski odbor udruženja invalida Banja Luka”, Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, Gradska organizacija amputiraca “Udas” Banja Luka, Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske, Udruženje omladine sa invaliditetom “Infopart” Banja Luka i Udruženje “Tvoja riječ”.

Kako su naveli iz Banskog dvora iskazujući zahvalnost, nabavka lifta u potpunosti je realizovana zahvaljujući donatorskim sredstvima Kabineta Predsjednika Republike Srpske.