Oglasili se iz “Zvjezdice”: Stanivuković bijes roditelja usmjeren ka njemu prebacuju na vrtiće

14.06.2024. | 09:30

Jasna je namjera da bijes roditelja upućen koji je upućen gradonačelniku on pokušava da preusmjeri na privatne predškolske ustanove i time nanese štetu, ne samo ustanovama, nego prvenstveno nedužnoj djeci, navode iz predškolske ustanove “Zvjezdica”.

Kako ističu, postavlja se pitanje zašto gradonačelnik posljednjih dana tokom svojih izlaganja ni u jednom trenutku nije pomenuo koliko grad Banjaluku košta usluga javnih predškolskih ustanova?

“Svjestan je da je ekonomska cijena boravka jednog djeteta u javnoj predškolskoj ustanovi 650 KM! Klub za djecu “Zvjezdica” će i u narednom periodu raditi na zaštiti naše djece od diskriminacije pri primanju subvencija, uprskos tvrdnjama gradskih vlasti da će naša djeca biti izuzeta od primanja subvencija ukoliko ne dođe do snižavanja cijene. Jasna je namjera da bijes roditelja upućen njemu pokušava da preusmjeri na privatne predškolske ustanove i time nanese štetu, ne samo ustanovama, nego prvenstveno nedužnoj djeci”, navode iz ovog vrtića.

Kako dodaju, Neće dozvoliti da bilo ko zarad ličnih interesa baca ljagu na ovu predškolsku ustanovu koja godinama besprijekorno obavljamo svoj posao.

“Naši najmlađi i kvalitet usluge koju pružamo ostaće prioritet i na tome ćemo nastaviti raditi predano kao i do sada”, navode oni.

“Klub za djecu „Zvjezdica“ postoji punih trinaest godina. Ispratili smo trinaest generacija predškolaca u školu. Izuzetno veliki broj roditelja smo učinili zadovoljnim našom uslugom, te za sve ove godine nikada nismo dovedeni u situaciju da sami o svom uspjehu moramo javno da se oglašavamo jer o uspjehu naše ustanove govori broj zadovoljnih roditelja, broj upisanih mališana, kao i broj onih koji tek treba da se upišu u našu ustanovu, a uvijek se tražilo mjesto više. Kvalitet usluge i zadovoljno dijete je uvijek bio prioritet naše ustanove. Da bismo zadržali kvalitet rada sa djecom odlučili smo se za podizanje cijene naših usluga od 1.7. Kako bismo vam približili razloge za povećanje cijene, napomenućemo da je prosječna cijena usluge u našoj predškolskoj ustanovi do 1.4. iznosila 290,69 KM i rađena je na 808 vaspitanika a da bismo ispunili predviđena povećanja plata zaposlenih i podigli kvalitet usluga na još viši nivo, što je u skladu sa stalnim rastom standarda u našoj državi, potrebna su nam dodatna sredstva. Nova ekonomska cijena, obračunata na osnovu uzorka od 670 vaspitanika, bi iznosila 396,49 KM. To u konačnici znači da će cijena usluga Klub za djecu „Zvjezdica“ iznositi 450 KM za jedno dijete, dok će za dvoje djece iznositi 720 KM. Za treće i svako naredno dijete iz iste porodice, boravak je besplatan”, navode iz ovog vrtića, dodajući da se cijena usluge produženog boravka ne mijenja.

“Takođe, u toku mjeseca više od deset posto korisnika u toku mjeseca koristi pogodnosti u plaćanju na osnovu “čuvanja mjesta” ili pravdanja bolesti, sa umanjenjima i do 30 odsto . Za vrijeme boravka u našoj predškolskoj ustanovi, sa djecom se sprovodi svakodnevni kvalitetan rad obrazovanih i profesionalnih vaspitača o kojima posebno moramo voditi računa, uzimajući u obzir manjak stručnog kadra u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju, prenose Nezavisne.

Kako dodaju, za Klub za djecu „Zvjezdica“ najvažniji resurs jesu zaposleni, koji su saglasni sa odlukom o povećanju cijene sa 350KM na 450 KM i poboljšanjem usluge i standarda.

“Tome svjedoči potpisana Saglasnost zaposlenih (broj protokola 106/24). U vaspitno obrazovni rad sa djecom su uključeni i stručni saradnici, master defektolog i profesor specijalne edukacije i rehabilitacije- logopedija i surdoaudiologija, koji svakodnevno učestvuju u radu i razvoju naše djece. Takođe, ne možemo zanemariti rad zaposlenih u upravi, kao ni zaposlenih na poslovima pripremanje i posluživanje hrane i održavanje objekata”, navode oni, te kako dodaju kao ustanova, posebno su ponosni na ljetni program rada, jer vrše zakup gradskog bazena gdje djeca svakodnevno borave.

“Kako nam je jedan od glavnih ciljeva i afirmacija dječijeg stvaralaštva, za obilježavanje priredbi i važnih događaja organizujemo zakup sportskih dvorana i pozorišnih sala, kako bi im vrijeme provedeno u našoj ustanovi ostalo u najljepšem sjećanju. Društvenu odgovornost smo pokazali na bezbroj načina, a neki od njih su i saradnja sa lokalnom zajednicom i uzimanje učešća na svim dječijim događajima.

Moramo napomenuti da smo u doba pandemije virusa korona oslobodili roditelje plaćanja naših usluga sve do ponovnog povratka u normalan režim rada”, navode iz “Zvjezdice”.

A kako dodaju, nakon inspekcijskih kontrola koje su sprovedene u prethodnom period, dokazano je da posluju u skladu sa zakonom, a sve u cilju dječije sreće.