Oglasili se iz Doma zdravlja Banjaluka: Odbornici testirani na kovid 19 u skladu sa važećom regulativom

14.10.2021. | 18:05

Iz Doma zdravlja Banjaluka demantuju navode pojedinih portala kada je riječ o testiranju na virus korona učesnika u radu Skupštine grada Banjaluka, te ističu da su odbornici testirani na kovid 19 u skladu sa važećom regulativom.

U saopštenju banjalučkog Doma zdravlja navodi se da je Higijensko-epidemiološka služba testiranje izvršila u utorak, 12. oktobra, kako bi se onemogućilo širenje virusa korona i ugrožavanje zdravlja učesnika sjednice gradske Skupštine.
Nakon saznanja da je jedan odbornik gradske skupštine pozitivan na virus korona, održan je sastanak kojem su prisustvovali gradonačelnik Banjaluke, ujedno i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, predsjednik Skupštine grada, šefovi odborničkih klubova, jedan nezavisni odbornik i direktor Doma zdravlja Banjaluka, koja je i odbornik i član Gradskog štaba.
Iz Doma zdravlja napominju da je tada jednoglasno dogovoreno da se svi odbornici i ostali učesnici u radu Skupštine inicijalno testiraju na virus korona pi-si-ar metodom radi sagledavanja mogućnosti nastavka skupštinskog zasjedanja narednog dana.
Gradonačelnik je, kako se navodi, kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije zadužio direktora Doma zdravlja Nevenu Todorović da pozove dežurni tim Higijensko-epidemiološke službe, da dođe u Skupštinu grada i izvrši testiranje odbornika.
Na ovaj način, navode, proces testiranja se mogao završiti u kraćem vremenskom periodu i testiranjem bi bila obuhvaćena sva lica koja su tada bila u skupštinskoj sali, a koja su dobrovoljno pristupila uzorkovanju brisa.
Iz Doma zdravlja dodaju da je tim Higijensko-epidemiološke službe izvršio testiranje u skladu sa važećom regulativom.
“Smatramo da se odgovorno postupilo i na vrijeme preduzelo sve kako bi se onemogućilo dalje širenje virusa i ugrožavanja zdravlja učesnika sjednice gradske Skupštine, što su potvrdili i rezultati testiranja jer je veći broj lica iz skupštinske sale bio pozitivan na virus korona”, dodaje se u saopštenju.
Iz Doma zdravlja Banjaluka još jednom su apelovali na sve da razumiju kolika je težina posla medicinskih radnika u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i poštede ih neprijatnih komentara kako bi svi zajedno, što bezbolnije, izašli iz pandemije uzrokovane virusom korona.
Pojedini portali objavili su, kako se navodi, neistine vezane za rad zdravstvenih radnika u kovid ambulantama i Higijensko-epidemiološkoj službi, kada je riječ o testiranju na korona virus učesnika u radu Skupštine grada Banjaluka.