Odluka povučena sa dnevnog reda: Odbornici bez rasprave o poslovanju “Gradskog groblja”

26.10.2021. | 11:35

Na današnjem zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, odbornici na dnevnom redu neće imati stanje u preduzeću “Gradsko groblje”.

Odluka je povučena sa dnevnog reda, jer nadležna komisija nije bila zadovoljna predočenim poslovnim rezultatima.

Ova informacija je ostala nezapažena i izgubila se u drugima koje su okupirale javnost u Banjaluci prethodnih dana.  Kada je u pitanju rad Skupštine grada, sva pažnja je bila skoncentrisana na Nacrta rebalansa budžeta, odnosno, da li će to pitanje dobiti podršku odobornika, ali i na haos koji je nastao kada se pojavila informacija da se virus korona uselio u skupštinsku salu, tako da nezadovoljstvo odbornika situacijom u ovom preduzeću nije došlo do izražaja.

Naime, informacija o poslovanju ovog preduzeća za 2020. godinu je skinuta sa dnevnog reda, jer nije dobila podršku Komisije za privredu.

Ukoliko određeni akt ne dobije podršku resornog radnog tela, Poslovnik o radu Skupštine grada Banjaluka je precizirao da se ta tačka povlači sa dnevnog reda.

Član Komisije, Dragan Milanović kaže da je Komisija za privredu bila suzdržana kod glasanja.

“Moj konkretni razlog je loš poslovni rezultat, odnosno dobit od oko 4.000 KM na promet od nekoliko miliona KM”, rekao je Milanović i dodao da je rukovodstvo „Gradskog groblja“ ovakav finansijski rezultat pravdalo situacijom, koja je nastala zbog korona virusa, te zbog postojanja nelojalne konkurencije.

On smatra da je takvo objašnjenje neprihvatljivo.

“Moj stav je da na njih, nažalost, korona nije mogla imati negativni uticaj. Oni se bave takvom djelatnošću i koja je u ovim lošim vremenima bila potrebna građanima”, rekao je Milanović.

Objasnio je da je Komisija zamjerila rukovodstvu Groblja što nije uvela racionalizaciju pojedinih troškova.

Ovo povlačenje Informacije sa Skupštine grada, kaže Milanović, nema nekih posljedica za Gradsko groblje, prenosi Srpskainfo.

Kaže da se radi o akcionarskom društvu u kojem Grad ima vlasnički udio . Zbog tog načina organizacije „Gradsko groblje“ Skupštini grada dostavlja samo Informaciju, a ne Izvještaj kao što to rade javne ustanove.

“To u praksi znači da Skupština samo prima „k znanju“ određene činjenice, koje su u tom dokumentu navedene, tako da naš potez nema posljedica za Groblje, ali mi kao odbornici smo na ovaj način željeli da izrazimo svoj stav i da stavimo do znanja rukovodstvu Groblja da nismo zadovoljni rezultatima poslovanja”, obrazložio je Milanović.

Direktor Gradskog groblja Željko Grbić  kaže da je bilo raznih stavova odbornika. Pojedini su, kako je naveo, rekli  da je ta dobit trebala biti veća, a pojedini su izrazili sumnju da možda nije ni završena godina sa plusom.

“Sve prolazi striktne kontrole, tako da se nije moglo desiti da pojedine stvati nisu kako treba provedene kroz evidencije. Imam izvršnog direktora za finansije, rukovodioca službe, glavnog knjigovođu, referente, eksternog revizora sa važećom licencom, internog revozora, odbor za revizuju, direkotra revizije i nekoliko stepenica kontrolnih organa . Trenutno radi revizija poslovanja Gradskog groblja za prethodni period. Mislim da skupštinska Komisija čeka da se ona završi pa da vidi kakve će rezultate pokazati, pa da onda donesu konačni sud. Nije to ništa specijalno”, rekao je Grbić.

Dodaje da je razlog za postignuti  finasijski rezultat (dobit od 4.000 KM), leži u okolnostima koje su nastale zbog aktuelne epidemiloške situacije u kojoj se, kako je naveo, „svašta dešavalo“.

Rekao je da je poslovni rezultat mogao biti i negativan, te da on na to nije mogao uticati.

“U 2020. godini bilo je vanredno stanje, sve je bilo zatvoreno i zaključano, a promet je opao u prvoj polovini godine. Pred toga, Gradsko groblje nema budžetskih stavki i prihoda od bilo kog, niti imamo monopol, sve je tržišna konkurencija. Imali smo velike troškove kada je u pitanju prevoz radnika. Zbog obustave gradskog saobraćaja, bili smo zaduženi za njihov prevoz. Isto tako, politika preduzeća je takva da smo gledali da prvo isplatimo primanja zaposlenima kako bi oni mogli da zadovolje svoje potrebe. Pošto smo bili skoncentrisani na to,  došlo je do povećanja dugova prema dobavljačima”, rekao je Grbić i dodao da je dosta zaposlenih bilo na bolovanju zbog zaraze ili izolacije tako da su i u tom dijelu rasli troškovi.

Objasnio je da se Gradsko gorblje ne bavi samo sahranama već i drugim djelatnostima na kojima su nastali dodatni troškovi.

“Mi se bavimo i obradom kamena, te prodajom pogrebne otpreme, tako da je u tom dijelu došlo do smanjenja – građani nisu pravili spomenike ili kupovali pogrebnu opremu osim onih koji su morali. Opšta ekonomska situacija je takva da građani idu na selo i sahranjuju svoje najbliže jer su u tim mjestima besplatna grobna mjesta”, naveo je on.

Kada je u pitanju ova godina, Grbić kaže da očekuje poboljšanje.

“U ovoj godini nećemo imati vanredne troškove kod nabavke određene opreme koje smo imali 2019 i 2020. godine, tako da bez tih izdataka očekujemo i bolji rezultat”, rekao je Grbić i dodao da je ovo preduzeće do kraja devetog mjeseca ove godine ostvarilo  pozitivni poslovni rezultat, ali nije precizirao o kojem iznosu je riječ .