Odluka o novom gradskom prazniku na sjednici Skupštine grada 13. marta

Trideseta sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 13. marta, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Odbornici će razmatrati 43 tačke dnevnog reda, između ostalog, prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta Grada Banja Luka, kojom je predloženo da se 21. novembar uvede kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

Na ovoj sjednici, gradski parlament će razmatrati i prijedlog odluke o dopuni Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, prema kojoj će granice ljetnjih terasa svih kafića i restorana biti fizički obilježene, u nastojanju da se uvede red u ovu oblast.

-S obzirom na to da nam predstoji nova turistička sezona, u tom smislu smo posebno regulisali segment koji se odnosi na ljetne bašte. Imali smo dosta prigovora da oni koji su dobili dozvole za postavljanje ljetnih bašta, često izlaze iz gabarita kada je u pitanju ista. Ono što će biti izmijenjeno, jeste da će svaki ugostiteljski objekat sa odobrenjem za ljetnu bašta imati jasno obilježene granice bašte, kako bi svaki građanin mogao vidjeti da li neko od njih narušava prostorno uređenje – kazao je zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić.

Govoreći o prijedlogu odluke o odobravanju zajma Privrednom društvu „Zavod za izgradnju“ koja je takođe na dnevnom redu 30. sjednice, Amidžić je naveo da je riječ o nastavku aktivnosti u okviru procesa restrukturiranja gradskih preduzeća.

– Zavod je na određen način doživo konsolidaciju, ali vršimo racionalizaciju sa aspekta broja radnika i svega onoga što samo po sebi podrazumijeva troškove – kazao je Amidžić i dodao da će zajam biti hipotekarno obezbijeđen od strane Zavoda.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić kazao je da su na predstojećoj sjednici u većini ona pitanja koja su i utvrđena samim programom rada Skupštine za tekuću godinu.

-Tu su i redovni izvještaji i programi gradskih ustanova Banski dvor i SC „Borik“, kao i Turističke organizacije grada, a u aprilu nas čekaju izvještaji ostalih ustanova pod nadležnošću Grada – rekao je Talić.

Gradski parlament na zasjedanju 13. marta razmatraće više nacrta izmjene dijelova regulacionih planova i odluka o dodjeli prostora u zakup pod posebnim uslovima. Na dnevnom redu je i informacija o stanju i razvoju turizma na području grada za prošlu godinu, kao i izvještaj o realizaciji Plana utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banje Luke u 2018. godini.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

Ostavite komentar: