Odgovor nakon nezadovoljstva banjalučkih klubova: Gradska uprava tvrdi da više izdvaja za sport

Grad Banja Luka predvidio je prijedlogom budžeta za ovu godinu izdvajanje sopstvenih sredstava za sport u iznosu od 200.000 KM više, ne računajući pomoć Vlade Republike Srpske, niti sredstva obezbjeđena kroz emisiju obveznica, tvrdi se u saopštenju Gradske uprave.

U pitanju je očigledno reakcija na nezadovoljstvo koje su neki banjalučki sportski klubovi prije dva dana iznijeli zbog sredstava koja mogu da očekuju po prijedlogu ovogodišnjeg budžeta. Konkretno, po prijedlogu koji je gradonačelnik Draško Stanivuković poslao na potvrdu u skupštinu izdvajanja za sport srezana su za 300.000 maraka.

To se, prije svega, odnosi na tri stavke u budžetu od kojih zavisi podrška banjalučkim sportskim organizacijama.

Kapitalni grant sportskim organizacijama i udruženjima od 150.000 KM je završio na nuli,  za programske aktivnosti sportskim organizacijama predviđeno je 96.000 KM manje sredstava, a za podršku učešću sportskih organizacija na međunarodnim takmičenjima izdvaja se trećina manje novca, odnosno tačno 50.000 maraka.

Prijedlog Budžeta grada Banjaluka za 2021. godinu, stranica 26

Iz Gradske uprave danas ističu da treba uzeti u obzir činjenicu da su ukupna izdvajanja za sport u Prijedlogu budžeta Grada za 2021. godinu na istom novou, kao u rebalansu, a u odnosu na izvršenje iz 2020. godine veća za 350.000 KM.

“Pojašnjenja radi, ukupna planirana izdvajanja za 2021. godinu u prijedlogu budžeta iznose 6,7 miliona KM, računajući grantove, izdvajanja planirana za Sportsku dvoranu ‘Borik’, te izgradnju sportske dvorane u naselju Lauš. Takođe, u prošloj godini grantovi predviđeni za aktivnosti sportskih organizacija i takmičenja usljed novonastale situacije sa virusom korona umanjena su za 150.000 KM, a zbog nastavka pandemije planirana su na nivou izvršenja. Istovremeno, novim Prijedlogom budžeta povećana su izdvajanja za Sportsku dvoranu Borik u iznosu od 200.000 KM”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dodali su da nova gradska administracija nastavlja ulaganja u sport, pomaganje i podršku sportskim klubovima, kao i pružanje podrške talentima kojih Banja Luka itekako ima.

Naglašeno je da će sredstava sportskim klubovima biti dodjeljena odmah po usvajanju budžeta s obzirom na to da je Grad još na privremenom finansiranju.

Ostavite komentar: