Odbijeni svi zahtjevi građana da prisustvuju sjednicama Skupštine grada Banjaluka

Mada Poslovnik daje mogućnost zainteresovanim građanima da direktno u sali prate rad odbornika, iz Skupštine grada odgovaraju kako nemaju kapacitet da “ugoste” Banjalučane.

U sali gradskog parlamenta, sudeći po objašnjenjima nadležnih, ne može se naći stolica ni za rijetke pojedince koji su izrazili želju da prisustvuju jednoj od sjednica.

Ivona Šunkić je tražila da prati skupštinsku sjednicu u junu, odnosno tačke u vezi sa regulacionim planom Obilićevo i poskupljenjem odvoza smeća, da čuje argumente “za” i “protiv” te odluke, ali je ostala “kratkih rukava”.

– Odavno pokušavam da prisustvujem sjednicama. Htjela sam da budem i na tačkama kada se govori o Centru za socijalni rad i programu Centra za predškolsko vaspitanje, jer imam dječaka u vrtiću i zanima me šta se govori o tome. Promijenite onda poslovnik, recite ljudima otvoreno da ne mogu prisustvovati sjednicama, a ne da nam daju te izgovore „u skladu sa mogućnostima“ – razočarano kaže ova majka.

Ona smatra da za sve postoji način, ukoliko se stvarno želi izaći u susret sugrađanima.

– Ne zahtijeva deset ljudi da bude na sjednici, možda jedno ili dvoje. Ne trebam čak ni da budem na aktuelnom času kada je puna sala, nego na određenoj tački. Pa mogu nam valjda osloboditi prostor za sjedenje iza načelnika, dok traje rasprava. Upoznata sam i da građani nemaju pravo komentarisanja, dobacivanja i saglasna sam da poštujem ta pravila – govori Šunkićeva.

U sali 71 mjesto

Skupština je od početka godine dobila 6 zahtjeva pojedinaca za prisustvo sjednicama, a neki od njih, kažu u ovoj instituciji, nisu dostavljeni u skladu s Poslovnikom. Odgovaraju ponovo da skupštinska sala ima ograničene kapacitete i da ne postoje tehničke mogućnosti da se omogući prisustvo zainteresovanima. U sali inače ima 71 mjesto.

– U suštini, do onog momenta dok se kapaciteti sale ne prošire tehnički nije moguće u salu primiti građane koji ne učestvuju u skupštinskom zasjedanju, kako je to poslovnikom Skupštine i predviđeno – odgovara sekretar Igor Šukalo.

Kako pojašnjava, prva četiri reda namijenjena su odbornicima. Posljednji red rezervisan je za akreditovane predstavnike medija i radnike Stručne službe skupštine grada. Ostala mjesta su numerisana za potrebe načelnika nadležnih odjeljenja, rukovodioce službi i šefove samostalnih odsjeka.

Rasprava

Po nadležnima u Skupštini, rješenje nije ni da se građanima omogući prisustvo nakon aktulenog časa, kada načelnici uglavnom napuštaju sjednicu i mjesta u sali.

– Svako skupštinsko zasjedanje ima svoj tok i u okviru toga obično nekolino desetina tačaka dnevnog reda. Skupština raspravlja tačke dnevnog reda po raznim pitanjima. Nemoguće je znati kada će obrađivač iz nadležnog odeljenja trebati da odgovori odbornicima na određeno pitanje. Pored pomenutih obrađivača akata, skupštini prisustvuju i predlagač, drugi izvjestioci kao što su direktori javnih preduzeća, ustanova, a prisustni su i predstavnici sredstava informisanja, kao i radnici stručne službe Grada koji su obavezni da prisustvuju svakom skupštinskom zasedanju kao, uslovno rečeno, servis koji opslužuje skupštinu materijalima – navodi Šukalo i poručuje da Skupština grada u kontinuitetu preduzima korake kako bi bila što transparentnija.

Podsjeća da su omogućili praćenje sjednica uživo putem Simić televizije, a sjednice Skupštine se objavljuju i na Jutjub kanalu ove televizije. Na sajtu Grada se objavljuju i svi materijali za sve tačke dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Iskustva u okruženju

U želji da čujemo iskustva iz okolnih gradova, Srpskainfo je kontaktirala Gradsku skupštinu u Zenici, gdje se građanima i udruženjima odobrava prisustvo sjednicama uz obaveznu prethodnu najavu. Kako su nam potvrdili, od početka godine imali su samo jedan zahtjev građanina za prisustvo, koji je zatražio i da mu daju mogućnost obraćanja odbornicima, za izmjene Regulacionog plana “Trg rudara”.

– Ističemo da određena udruženja redovno najavljuju svoja prisustva na svim sjednicama Vijeća, bez obzira na tačke predviđene prijedlozima dnevnih redova, odnosno teme koje će se na sjednicama razmatrati. Radi se o udruženjima boračke populacije i populacije ratnih vojnih invalida. Ostala udruženja, osim u jednom slučaju, nisu izražavala svoja zanimanja za prisustvo. Inače, postoji veliko zanimanje naših građana za praćenje rada Gradskog vijeća Zenica tokom živih prenosa putem televizije i društvenih mreža, što za prisustvo sjednicama od strane istih ne možemo konstatovati – kaže sekretarka Azra Hajdarević.

Napomenula je i da su, generalno gledano, građani najviše zainteresovani za teme koje se odnose na zadovoljavanje potreba iz oblasti komunalne infrastrukture i usluga.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar: