Odata počast poginulim borcima sa područja Piskavice i Lazareva: Ugradili život u temelje Srpske

Poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske, za njih 64 iz banjalučke mjesne zajedice Piskavica i za 101 iz Lazareva danas je služen paratos i odata počast.

U Piskavica je služen pomen i položeno cvijeće i za 150 poginulih boraca NOR-a iz ove mjesne zajednice.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić rekao je Srni da je danas služen parastos i položeni vijenci kod Spomen-obilježja koje se nalazi uz spomenik poginulim borcima NOR-a.

On je istakao da su 64 borca Piskavice u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu ugradili život u temelje otadžbine Republike Srpske.

“Ako čuvamo uspomenu na lik i djelo poginulih saboraca, čuvamo i ono što smo zajednički stvorili, a to je Republika Srpska”, naglasio je Rogić.

On je dodao da je danas u mjesnoj zajednici Lazarevo služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju kod crkve Lazarice kao znak sjećanja na 101 poginulog borca VRS.

Vijence su položile delegacije gradske Boračke organizacije, Uprave grada i mjesnih boračkih organizacija, te porodice poginulih boraca.

“Jedno spomen – obilježje je za slobodu našeg naroda u Drugom svjetskom ratu, a drugo je za slobodu naše Republike Srpske u posljednjem Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Ukoliko odemo malo dalje u istoriju, shvatićemo da smo narod od čijih lobanja i kostiju je sagrađena Ćele- kula, što govori o stradanjima koja smo imali. Ako odemo malo dalje od Balkanskih ratova, turske okupacije i svega što smo prošli, sve to svjedoči o vjekovnoj težnji našeg naroda za slobodu, jedinstvo, pravdu, istinu i opstanak”, rekao je gradonačelnik Banjakuke, Draško Stanivuković.

Kako je posebno naglasio, od velike je važnosti da izvučemo poruke i pouke, te da se prisjetimo onih čija su imena zauvijek uklesana u ime Republike Srpske, ali i da razmislimo šta to dalje možemo da uradimo.

“Ono što radimo u saglasnosti sa gradskom Boračkom organizacijom, danas se nalazi u budžetu. Raspisan je poziv i radi se na svim idejnim rješenjima, te se u aprilu očekuje kompletno rješenje i početak izgradnje Centralnog gradskog spomen – obilježja, na koji se čekalo više od 25 godina”, poručio je gradonačelnik.

Jujče je u banjalučkom naselju Zalužani služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci za 130 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz mjesnih zajednica Zalužani, Priječani i Kuljani.

Ostavite komentar: