Od sutra u Banjaluci javni toalet koji sam sebe čisti

BANJALUKA – Prvi samočisteći, automatski javni toalet koji je postavljen na parkingu nekadašnje stare autobuske stanice u centru grada sutra počinje sa radom.

Potvrdili su ovo za portal “Banjaluka.com” u Odjeljenju za komunalne poslove i dodali da će ovaj toalet biti dostupan i za lica sa invaliditetom, a osim automatskog čišćenja, opremljen je i takozvanom „antivandal opremom“ radi obezbjeđenja trajnosti i sigurnosti.

“Proces korištenja je automatizovan, što znači kada korisnik uđe i zatvori vrata, unutra može boraviti 10 minuta, nakon 5 minuta počinje zvučni signal koji upozorava da se približava istek vremena, nakon toga se svaki minut oglašava ovaj signal koji upozorava da se prostor mora napustiti. Ako se prostor ne napusti nakon 10 minuta gasi se rasvjeta dok se ne napusti objekat”, pojašnjeno je u resornom Odjeljenju.

Postupak čišćenja toaleta

Kada korisnik kada izađe iz toaleta i kada zatvori vrata, upali se senzor prostora koji 10 sekundi skenira prostor i kada ustanovi da je objekat prazan, počinje proces automatskog čišćenja WC daske.

“Daska od WC šolje se uvlači u prostor koji opremljen za čišćenje,pranja i dezinfekcije. U samom WC prostoru, dok traje proces čišćenja daske, traje čišćenje poda, a toalet posjeduje i SOS dugme”, istakli su u nadležnom odjeljenju.

U odjeljenju su naglasili da će cijena, korišćenja ovog toaleta biti 0.50 feninga, a automat će primati i kovanice od 1 KM i 2 KM ali neće vraćati kusur.Dodali su da je ovo prvi samočisteći javni toalet koji je u BiH postavljen, te da je jedan ovakav postavljen u Beogradu.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da je jako bitni to što se između svaka dva korisnika vrši dezinfekcija i pranje WC poklopca, i dodao da će radno vrijeme biti od šest do 22 časa.

Stavljanjem u funkciju novog toaleta biće uklonjene pokretne toaletne kabine, koje se nalaze ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

 

Izvor:(banjaluka.com)

Ostavite komentar: