Od početka godine banjalučki Dom penzionera bez novih slučajeva zaraze

Od 1. januara u Domu penzionera Banjaluka nije zabilježen niti jedan slučaj zaražavanja, a posljednji korisnici i zaposleni koji su bili pozitivni na testiranju izašli su iz izolacije 15. januara.

Izjavili su ovo za Srpskainfo u Javnoj ustanovi Dom penzionera Banjaluka, u kojoj je prije dva mjeseca registrovan prvi slučaj virusa korona, a u međuvremenu je čak trećina korisnika bila zaražena. Najgora situacija bila je sredinom decembra, kada je u Domu bilo 48 zaraženih korisnika i sedam radnika.

Činjenica da je u ustanovu u kojoj borave građani treće životne dobi ušao virus korona zabrinula je javnost, zbog čega smo provjerili kakva je trenutno epidemiološka situacija u Domu penzionera.

Nema opuštanja

Iz ove ustanove su nam potvrdili da je u periodu od 25. novembra do 15. januara ove godine preminulo 15 korisnika Doma.

Prema jučerašnjim podacima, nijedan korisnik niti zaposleni u ovoj ustanovi nije pozitivan na virus korona.

– Uprkos činjenici da u Domu penzionera trenutno nema zaraženih, i dalje su na snazi sve epidemiološke mjere koje su propisane od nadležnih organa za ustanove ovog tipa – rekli su iz ove ustanove.

Dodaju i da se svakodnevni život u Domu normalizuje, tako da, na primjer, korisnici koji to žele od sad ponovo mogu da ručaju u zajedničkom restoranu (uz primjenu distance i drugih mjera) umjesto u svojim sobama. Oni koji imaju strah i dalje hranu dobijaju u sobama.

Zabranjene posjete

Posjete su zabranjene, ali se u posebnim situacijama, “zbog psihološke stabilnosti pojedinih korisnika”, dozvoljavaju, i to uz primjenu svih epidemioloških mjera.

– Procjenjujemo situaciju s namjerom da u najskorije vrijeme organizujemo posjete srijedom i petkom, od 14 do 15 časova, i uz najavu telefonom, kako je to propisano Smjernicama Instituta za javno zdravlje RS – kažu u Domu.

Navode da je, zbog velikog interesovanja, uprava Doma penzionera donijela odluku i o mogućem prijemu novih korisnika, koji je zbog aktuelne situacije bio obustavljen.

– Imajući u vidu osjetljivu epidemiološku situaciju, prijem u Dom će zahtijevati detaljne medicinske preglede, s posebnim naglaskom na obavezan test na koronu ne stariji od 72 sata i obaveznu izolaciju po prijemu od 14 dana – preciziraju.

U Domu penzionera ima oko 150 korisnika i 53 radnika. Iz nadležnih institucija, pa i samog Doma, u decembru su izjavljivali da je virus vjerovatno ušao u ustanovu preko zaraženih radnika koji nisu imali simptome.

 

 

Ostavite komentar: