Od oktobra nastavak arheloških iskopavanja na tvrđavi Kastel

Arheloška iskopavanja na tvrđavi Kastel u Banjaluci će biti nastavljena u oktobru, a dugoročni cilj je da se pronađeno, među kojima su i temelji dvije građevine, prezentuje po ugledu na slične lokacije u regionu i Evropi, kao još jedan mamac za turiste i Banjalučane da posjete ovaj prepoznatljivi simbol grada.

Iako je za taj rezultat potrebno nekoliko godina rada, ali i finansijskih ulaganja, oni koji rade na tom projektu poručuju da je to najbolji način da se još više istakne i očuva prošlost ove tvrđave, koja ima duboke korijene u raznim epohama.

– Plan je da nastavimo sa istraživanjem Kastela. Nakon arheloških iskopavanja ide konzervacija i restauracija, pa tek onda prezentacija -izjavila je Ivana Pandžić, arheolog u Muzeju RS.

Prema njenim riječima, aktivnosti u oktobru će skoncentrisati na Dvorište II, gdje će biti nastavljena iskopavanja temelja dvije građevine. U pitanju je dio prema ljetnjoj sceni Kastela, u blizni gdje se parkiraju automobili, koji dolaze u restoran koji se nalazi unutar tvrđave.

– Teško je reći koliko će iskopavanje trajati. To zavisi od više faktora, kao što su sredstva i broj ljudi koji će učestvovati, ali ti radovi sigurno neće biti gotovi ove godine. Isto tako, moraće se ukloniti dio asfaltiranog prilaza ljetnjoj sceni, kako bi mogli nastaviti da radimo tako da će i za to biti potrebno određeno vrijeme – navela je ona.

Navela je da je veoma bitno da se te građevine konzerviraju, iz nekoliko razloga – zbog očuvanja još jednog dijela prošlosti ove tvrđave i što bi bile nova „mikro lokacija“ koja može postati dodatna turistička atrakcija, koja će proširiti turističku ponudu Kastela.

– Mi smo na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Grada predstavili određena idejna rješenja, kako to izgleda u regionu i u Evropi – rekla je ona.

Objasnila da je uobičajeno da takve lokacije budu osvijetljene posebnim svjetlosnim efektima, zatim planirano je da temelji budu vidljivi, te da bude postavljena tabla s podacima o periodu iz kojeg su te građevine.

– Naš plan, a i dogovor je da idemo u tom pravcu, ali realizacija će sigurno zavisiti od dosta faktora. Pored radova na terenu i finansija, ne treba zanemariti ni aktuelnu epidemiološku situaciju, koja u zadnjih nekoliko mjeseci svima nama poremetila planove – precizrala je Pandžićeva.

Pored temelja građevina lani su arheolozi pronašli i tri skeleta.

– Rad na skeletima je dosta usporavao naša iskopavanja pošto je to prilično zahtjevan dio posla. Nismo ispunili naše predviđene aktivnosti na tom polju, ali planiramo u oktobru da nastavimo s radom – istakla je ona i dodala sa uspjeli dokumentovati i iskopati jedan skelet, te da je plan da isto urade i s preostalima.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

 

Objasnila je da će više detalja o skeletima biti poznato tek kada se urade analize.

-Dokumentovani i iskopani skelet je smješten u Muzeju RS. Čekamo da to isto uradimo i s druga dva kako bi zajedno poslali uzorke na analizu. Već pregovaramo s pojedinim laboratorijama, kojima bi ih poslali na analizu – rekla je Ivana Pandžić.

Pored iskopavanja, na Kastelu su ove godine planirani pojedini radovi, mada ne u onom obimu koji je bio prvobitno predviđen.

Ove godine je trebalo da se saniraju izlazna vrata kod kule II, prema rijeci Vrbas, ali zbog pojave korone virusa i pada prihoda u budžetu Grad je odustao od tih radova.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je napomenuo da Grad svake godine obnavlja dio tvrđave Kastel, u skladu s mogućnostima.

– U posljednje tri godine smo radili zacrtanom dinamikom. Završili smo jedan segment južnog bedema kako bi omogućili korištenje kule broj dva. Ono što planiramo u ovoj godini uraditi je vodovodni i kanalizacioni priključak, kako bi ostvarili pretpostavke za korištenje kule II u komercijalne svrhe, ako bi neko želio da otvori ugostiteljski ili drugi sadržaj. Naš cilj je da što više udahnemo život u Kastel svaki dan, a ne samo u ljetnim mesecima, kada imamo dosta događaja – naglasio je on.

Napomenuo je da je protekli mjesec urađen priključak za struju na mjestu gdje budu koncertne bine, kako bi ostvarile pretpostavke za lakše održavanje koncerata ili sličnih manifestacije.

– U stalnoj smo komunakaciji s kolegama iz Muzeja RS. Pružamo im logističku pomoć, koliko možemo, kod arheloških iskopavanja tako da smo i tu spremni da pomognemo – dodao je Bilčar.

Ispitivanja terena

Kako bi dobili predstavu o tome „šta ih to čeka pod zemljom“ Ivana Pandžić je rekla da je prošle godine pokrenuto geofizičko snimanje unutar Kastela, odnosno pregled terena bez iskopavanja.

– To je od pomoći iz više razloga, kako bi odredili u kom pravcu će ići dalja arheološka ispitivanja i kako bi nadležni, koji sprovode određene radove na Kastelu, kod obnove ili izgradnje znali da nema prepreka, da ne bi eventualno uništili vrijedne predmete koji se možda tu nalaze – objasnila je ona.

Fondovi

Za kompletnu obnovu Kastela potrebna su veća sredstva iz EU fondova i bez tog novca to nije moguće, poručio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Podsjetio je da je pola tvrđave obnovljeno sredstvima EU, a da su u prethodne tri godine svi radovi, skoncentrisani na preuređenje kula i bedema, finansirani skromnim sredstvima iz budžeta grada.

– Ostalo je još pola Kastela za renoviranje, računajući tu i artiljerijsku kasarnu, koja predstavlja najveće pojedinačno ulaganje i zahtjeva izuzetno mnogo sredstava – naglasio je Radojičić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: