Od danas na raspolaganju vozačima: Prvi solarni punjač za automobile u Banjaluci

06.07.2023. | 15:49

Grad Banjaluka napravio je još jedan korak u razvoju elektromobilnosti. Vozačima je od danas na raspolaganju novi punjač za električna vozila koji se nalazi ispred visoke škole „Banjaluka College“ u ulici Miloša Obilića.

Stanicu za punjenje izradila je domaća kompanija „Etmax“, lider u korištenju i razvoju obnovljivih izvora energije.

Za razliku od ostalih punionica u gradu, ona se napaja iz zelene energije dobijene sa nadstrešnice koja štiti autobile od vremenskih nepogoda, po čemu je jedinstvena.

„Zadovoljstvo nam je da naše dugogodišnje iskustvo i znanje možemo podijeliti sa inženjerima BLC-a, a sve sa ciljem razvoja ove oblasti koja ima veliki potencijal na ovim prostorima“, kazao je direktor direkcije za tehniku kompanije „Etmax“ Dragan Ćetojević.

On je poručio da će „Etmax“ podržati sve projekte koji u sebi imaju integraciju savremenih tehnologija.

Punjač je inače lociran  u neposrednoj blizini centra grada i jedini na toj obali Vrbasa.

Punjenje će biti besplatno, a kako su obećali na BLC-u, uvijek će biti opremnljeno najnovijom tehnologijom, prenosi CAPITAL.

Nikola Novaković profesor iz ove obrazovne ustanove kaže da su ponosni jer su  cijeli projekat realizovali iz sopstvenih sredstava i sopstvenim kapacijetima.

„Sve studijske programe koje imamo smo stavili pod jedan krov kako bi ovaj posao zajedno realizovali. Kolege sa studijskog programa Informatika su bili nosioci projekta, kolege sa grafičkog dizajna su radili dizajn a  kolege sa studijskog programa zaštite na radu i zeštite životne sredine radili su studiju uticaja na životnu okolinu. Kolege sa programa ekonomije i poslovanja pomogle su organizacijuj ovog događaja i promovisanje postrojenja“, rekao je on.

Oznake: Banjaluka