Od bagera do smeća i uvele trave: Šta je s planovima na prostoru porušene “Kajak terase”

Smeće, prazne gajbe, uveli borići, čak i jedna zaboravljena sprava za vježbanje – tako danas izgleda prostor u banjalučkom naselju Borik, na mjestu na kojem se nekad nalazio dio lokala “Kajak terasa”. Devet mjeseci nakon što su bageri, uz prisustvo mještana,  medija i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, srušili dio lokala u vlasništvu porodice Radišić, od obećanog kajak pristaništa, dječijeg igrališta i novog parkinga nema ništa.

Radova na ovoj lokaciji nema jer Grad nema mogućnosti da do kraja sruši objekat i prilagodi ga namjeni po Regulacionom planu,a i projektanti su ,,u gužvi“, objasnio je prije dva dana Stanivuković, na konferenciji za novinare.

,,Radi se i o izazovima, zato što jedan dio projektanskih kuća koji se bavi tim projektom, radi i na projektu Sokolskog doma, koji nam je prioritet, kao i na devet dječijih igrališta, što nam je isto prioritet. Simultano radite 20 projekata, pa onda dinamika revidiranja određenog projekta traje i period se malo oduži. Uglavnom, ide to svojom dinamikom. Nemam tačnu informaciju kada će taj dio projekta da se uskladi da ipak imamo funkcionalnu cjelinu za javni sadržaj“, rekao je Stanivuković u utorak.

Još krajem prošle godine, iz Gradske uprave su na pitanje o uređenju ovog mjesta, poručivali da je Grad započeo projekat koji će definisati izgled tog prostora. Prije dva mjeseca, Stanivuković je za BL portal objašnjavao da su na toj lokaciji planirana tri do četiri parking mjesta, kao i dio javne površine, odnosno, kako je rekao, “nešto kao dječije igralište, sa kojom spravom za razonodu”.

,,Takođe, planira se dio za obalu, kao mali pogled u zelenilo i rijeku Vrbas. Planirano je da se dio stepenica produži i da tu bude pristanište za kajak, kao i mali plato na rijeci. Jedno parking mjesto bi bilo fiksno za kajak kombi”, rekao je tada Stanivuković.

Danas stanovnici banjalučkog naselja Borik, u blizini ,,Kajak terase“ o tome, uglavnom, ne žele ni da govore. U prolazu dobacuju da ipak očekuju da bi ono što sada izgleda kao ruglo, svakako trebalo urediti.

,,Naravno da treba to srediti. Srušena je terasa, jer je bespravno izgrađena. Sada treba to zemljište preurediti u neku drugu svrhu. Što bi ostajalo ovakvo, kad to pripada gradu “, kaže za BL portal jedan od mještana koji se predstavlja kao B.B.

Mještanima se, kako kažu mimo zvanične izjave, ne sviđa ni prostor preko puta, koji je u prilično euforičnoj atmosferi tokom i nakon rušenja dijela lokala, gradonačelnik nazvao parkom.

Tako je na nekdašanjem parkingu preko puta “Kajak terase”, formirana zelena površina na kojoj je zasađena trava i nekoliko stabala, ali to sada izgleda potpuno zapušteno, a umjesto trave vidljivi su uglavnom poluizgorjeli ostaci.

Željka Pavlović, BL portal   

Ostavite komentar: