Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.

Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo prijavljeno da će dolaziti. Podsjetimo da je nakon duže pauze zbog epidemije virusa, od 11. maja ponovo otvoreno osam javnih obdaništa, uz dodatne mere higijene i zaštite, a u grupama je raspoređeno najviše po desetoro djece.

Direktorka Centra Jelena Kurtinović ističe da im se roditelji sada sve više javljaju, kako bi prijavili dolazak djece od 1. juna.

– Zahtijevali smo zato i drugu turu testiranja radnika kako bismo bili spremni za veći priliv djece i proširenje kapaciteta u narednom periodu – rekla je ona za Srpskainfo.

U protekla tri dana na testu je bilo 70 radnika Centra, dok je u prvoj turi testirano 107 radnika.

Mališani su trenutno smješteni u vrtićima „Radost“, „Naša djeca“, „Bubamara“, „Neven“, „Marija Mažar“, „Plavi čuperak“, „Kolibri“ i „Nataša“. Kurtinovićeva ističe da je i vaspitačima i djeci drago što su se vratili u obdanište, iako pod posebnim uslovima.

Pojačana je dezinfekcija unutrašnjih prostora, a prije ulaska u vrtić obavezna je dezinfekcija ruku i obuće. Roditelji pak ne smiju da ulaze u objekat. Takođe, nastoji se da djeca što više borave u dvorištima.

– Svi najviše vole biti kod kuće, ali djeca su se u međuvremenu poželjela drugara, vaspitača, boravka u vrtiću, i zaista svi jedva čekamo da se vratimo normalnom načinu rada – zaključila je Jelena Kurtinović. Prije epidemije u Centru je boravilo oko 2.400 mališana.

Vrtić u Dječijem domu

Od 1. juna sa radom bi trebalo da počne i vrtić i jaslice „Tratinčica“ koji radi u sklopu Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”.

U toku je upis mališana a prostor ovog obdaništu koje se nalazi u naselju Kočićev Vijenac omogućava smještaj stotinu djece, i to 60 vrtićkog, a 40 jasličkog uzrasta.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: