“Oči našeg izmrcvarenog naroda su uprte u nas”: Maran odgovorio Društvu doktora medicine RS

„Čitajući reakciju Društva doktora medicine Republike Srpske na moju jučerašnju konferenciju za medije, nisam mogao da zadržim radost i osjećaj ohrabrenja zbog jasno iskazanih stavova kolega, pa makar osuđujućih prema stavovima Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora PDP-a Banjaluka. Veoma me raduje što su se kolege, koji treba da se bore i za zaštitu prava i poboljšanje statusa ljekara, oglasili na temu materijalnog statusa zdravstvenih radnika – pa makar i na ovakav način“, rekao je dr Milorad Maran, predsjednik Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, reagujući na saopštenje Društva doktora medicine koji osuđuju njegov jučerašnji nastup u ime Savjeta za zdravstvo PDP Banjaluka.

Kako je navedeno u saopštenju PDP-a, Maran je istakao da Društvo doktora medicine do sada nikada nije javno iskazivalo stavove.

“Ovaj put to je bilo veoma brzo i ekspeditivno – samo 15 časova nakon objavljene konferencije u medijima. Uzimam sebi za slobodu vjerovati da će kolege, još danas, takođe dići svoj glas protiv smanjenja cijene rada ljekarima u UKC Republike Srpske vikendom, koja stupa na snagu ovih dana, a koja će ionako mizerne plate ljekara umanjiti za dodatnih 100 KM i više. Vjerujem da će cijenjene kolege dići svoj glas i protiv uslova zbog kojih doživljavamo odliv ljekara iz zdravstvenog sistema Republike Srpske, u čemu smo među prvih 5 na planeti. Objavite molim vas i koliko ste tematskih sjednica i izjava u medijima imali na tu temu“, poručuje Maran.

On pita Društvo doktora medicine da li zaista vjeruju da rješenje problema u kojima su zdravstveni radnici već dugi niz godina leži u povremenim jednokratnim pomoćima.

“Jeste li razmišljali da je takav pristup za mnoge časne medikuse, koji ćute, ne zato što nemaju šta reći, već zato što shvataju do kakvog stepena hipokrizije i erozije svih društvenih i ljudskih vrijednosti smo kao društvo dovedeni – uvreda? Zbog čega je jeres naš stav da rješenja trebaju da budu sistemska, u okviru zakona i sa ljudskim licem i empatijom prema čovjeku i radniku prije svega? I što dižemo svoj glas da se dnevnopolitička prepucavanja i ucjene ne vrše preko leđa zdravstvenih radnika?

Pozdravljam vaš poziv i apel da u ovo teško vrijeme budemo solidarni i jedinstveni, i kao ljekar, čovjek i humanitarac mu se pridružujem. Mislim da je krajnje vrijeme da se kao poziv, koji smatram velikom čašću i privilegijom, izdignemo iznad uštogljenih akademskih matrica i da izvadimo glavu iz pijeska. Oči našeg izmrcvarenog naroda su uprte u nas“, zaključuje Maran.

Ostavite komentar: