Objekat star 90 godina: Pogledajte kako je izgledala gradnja zgrade Gradske uprave FOTO

Na današnji dan, 1. decembra 1931. godine, otvorena zgrada Banske uprave u kojoj se danas nalazi sjedišta banjalučke Gradske uprave i gradonačelnika.

Zgrada Banske uprave je jedna od prvih monumentalnih zgrada koje su u Banjaluci sagrađene u vrijeme bana Vrbaske banovine, Svetislav Tise Milosavljevića, inženjera iz Niša, koji je kasnije bio ministar u Vladi Kraljevine Jugoslavije. Po ovim građevinama Banjaluka je i danas prepoznatljiva.

Kamen temeljac položen je u ljeto 1930. godine i može se reći da je s obzirom na tadašnje uslove, Banska uprava izgrađena u rekordnom roku.
Zgrada ima oko 150 prostorija. Nakon II Svjetskog rata u zgradi Banske uprave bilo je sjedište Skupštine grada, a danas je u njoj Gradska uprava, Skupština Grada i kabinet gradonačelnika, piše Mondo.ba.
Godinu dana nakon Banske uprave, odmah preko puta je izgrađena zgrada Banskog dvora.

Par godina kasnije izgrađeni su Pozorište i Muzej Vrbaske banovine, Higijenski zavod, Sokolski dom, palate za činovnike. Tridesetih godina u vrijeme bana Milosvaljevića, Banjaluka je dobila i hotel ”Palas” i gradski park – danas park ”Petar Kočić”.
Širom banovine izgrađeno je više od 150 škola, na desetine drugih objekata, puteva, mostova…

Ostavite komentar: