Obilježena godišnjica ustanka protiv fašizma: Položeni vijenci palim Krajišnicima na Banj brdu FOTO

Povodom obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu.

Ove godine obilježava se 80. godišnjica od ustanka naroda BiH protiv fašizma, a navršava se i 60 godina od svečanog otkrivanja spomenika na Banj brdu.

Predstavnik SUBNOR-a grada Beograda Vesna Rovčanin rekla je da je u borbi fašizam pobijeđen, ali da, nažalost, nije uništen.

“Fašizam nam se vratio kao bumerang, samo preuobučen u neko novo ruho. Udara ovih dana sa svih strana sve jače i jače. Ne smijemo iznevjeriti naše pretke, jer su žrtve koje su oni dali ogromne. Čuvajmo svoju slobodarsku prošlost, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost nikada neće imati budućnost”, poručila je Rovčaninova.

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio gradski menadžer Bojan Kresojević koji je kazao da smo danas ovdje na ovom mjestu jer osjećamo dužnost da odamo počast našim časnim precima, narodnim herojima koji su ustali u borbi protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu.

“Ono što je glavna poruka jeste da narodni heroji brane državu u ratu, a državnici grade i brane državu ekonomskim razvojem”, naglasio je on.

Poručio je da mladi ljudi treba da gledaju u budućnost ali jednostavno, kako je istakao – da biste imali mudrost za djelovanje u budućnosti potrebno je da se osvrnete na svoju istoriju, da veličate velike ljude i da naučite lekcije kako bi u budućnosti postigli da ratovi i sukobi ovdje više nikada ne žive.

“Ovaj naš narod je dugo patio, 500 godina pod Turcima, dva velika rata gdje je svoje živote ugradio ali to nam samo daje sigurnost da ćemo uspjeti u svakoj borbi, a tako i u borbi da izgradimo sistem i da izgradimo državu”, zaključio je Kresojević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović kazao je da je naš narod pokazao da je slobodarski i da je dao značajan doprinos u slamanju fašizma.

Naglasio je da je potrebno da se okupljamo i govorimo o tome da je srpski narod strašno stradao na ovim podučjima.

“U Bihaću su prije Drugog svjetskog rata Srbi činili većinski narod, a onda za samo nekoliko dana u Garavicama ubijeno je oko 14.000 naših sunarodnika. To se desilo i u Šušnjaru kod Sanskog mosta gdje je takođe u Drugom svjetskom ratu ubijeno 5.500 Srba, a o stradanju u Gradini da i ne pričam. Zato je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ustanovio brojne datume iz Drugog svejtskog rata da bi obilježio stradanja našeg naroda”,kazao je on.

Obilježavanju ovog događaja prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, predstavnici grada Banjaluka, predstavnici SUBNOR-a grada Beograda i Srbije, te SOBNOR-a Crne Gore.

Vijence palim borcima NOR-a kod spomenika na Banj brdu položile su delegacije Vlade Republike Srpske, Ambasade Ruske Federacije u BiH, SUBNOR-a Republike Srpske i grada Banjaluka, SUBNOR-a Srbije i SOBNOR-a Crne Gore, SUBNOR-a Laktaša, Modriče i Gradiške, Boračke organizacije grada Banjaluka, banjalučke Gradske organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

 

Ostavite komentar: