Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci: Položeni vijenci i cvijeće FOTO

Na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci položeni su vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Vijence i cvijeće položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cijanović, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžinskog rata i SUBNOR-a, te brojni građani.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Ostavite komentar: