O prevenciji moždanog udara u SNSD-u: Đajić u stranci zakazao besplatne preglede penzionerima

Moždani udar jedan je od najtežih oboljenja savremenog čovjeka zbog čega je veoma važna dobra prevencija, kojom se sprečava čak 50 odsto ovakvih bolesti, istaknuto je večeras u Banjaluci na predavanju o ovoj temi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će se u zdravstvu Srpske u narednom periodu raditi mnogo na preventivnim aktivnostima, za šta je stvoren i zakonski okvir.

“Ministarstvo je usmjereno na osavremenjavanje funkcionisanja svih bolnica gdje je važno da ustanovimo mehanizam koji će podrazumijevati jak urgentni centar, jak poliklinički dio i jaku jednodnevnu, dvodnevnu uslugu za akutne bolnice”, rekao je Šeranić novinarima prije predavanja “Prevencija moždanog udara” koje je organizovao Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD-a.

On je dodao da Fond zdravstvenog osiguranja prati sekundarnu i tercijarnu prevenciju sa aspekta najsavremenijih lijekova, prije svega u liječenju hiperholesterolemija i hipertenzija, odnosno visokog pritiska i povećanja masnoća u krvi.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da se, nažalost, smanjila starosna granica i do 35 godina kada je riječ o pacijentima koji su imali moždani udar.

“Patološke promjene na krvnim sudovima vrata i galve glavni su uzročnik nastanka moždanog udara. Želimo da djelujemo preventivno i večeras ćemo zakazati besplatan ultrazvučni pregled za hiljadu penzionera”, istakao je Đajić.

On je dodao da UKC prati trendove svjetskih i evropskih zdravstvenih ustanova, da ima dobru opremu i neurologije i da ova zdravstvena ustanova može da radi i prevenciju i liječenje moždanog udara.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo banjalučkog SNSD-a Zoran Aleksić rekao je da je predavanje o moždanom udaru samo jedna u nizu a ktivnosti ovog savjeta, te da uskoro organizuju i predavanje iz oblasti pulmologije.

“Želimo širu populaciju da upoznamo kako da se bore sa raznim bolestima. Obaveza nam je da preventivno djelujemo i upoznamo građane na koji način mogu sami sebe da zaštite”, rekao je Aleksić.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto nije prihvatio prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da obavlja samo jednu funkciju, Đajić je rekao da ga je za poslanika birao narod i ne želi da iznevjeri one koji vjeruju da će se u Narodnoj skupštini dobro boriti za interese Srpske.

Đajić je naglasio da je za generalnog direktora UKC-a izabran na konkursu, u skladu sa zakonom, te da ne bi bilo korektno da tek tako odustane od ovog mjesta s obzirom da je u proteklom periodu mnogo uradio na unapređenju ove ustanove, ali da neće imati problem da prihvati takvu inicijativu ako ona bude zakonski predviđena.

 

 

Ostavite komentar: