Novo zaduženje uz povisoku kamatu: Šta Stanivuković planira sa 6 miliona

Ministra finansija je nazvao kraljicom kredita, premijeru poručio da je lako podići kredit, a od odlazećeg gradonačelnika tražio spisak zaduženja.

Sada i on predlaže da se Banjaluka dodatno zaduži. Gradonačelnik Draško Stanivuković poslao je gradskoj skupštini prijedlog da se uz pomoć nove emisije obveznica u budžet slije šest miliona konvertibilnih maraka.

Grad bi te milione vraćao sedam godina uz kamatu od 4 odsto. Ipak, traži da prve dvije godine ne plaća rate, a da za to vrijeme uredno plati ne baš nisku kamatu.

Možda je kredit umjesto obveznica bio bolje rješenje, jer je prije dvije godine prethodna administracija Igora Radojičića gradski dug refinansirala bez grejs perioda i po kamatnoj stopi od 2,8 odsto. Tada je nivo zaduženja grada Banjaluka bio 10 odsto u odnosu na prihode, odnosno znatno ispod zakonom dozvoljenih 18 odsto.

Stepen zaduženosti Banjaluke trenutno iznosi 13,26 odsto, a iz gradskog budžeta naredne, 2022. godine, moraće se samo za te namjene izdvojiti skoro 20 miliona maraka.

Ukoliko naredne sedmice dobije podršku skupštine, gradonačelnik Stanivuković planira da četvrtom emisijom obveznica finansira kapitalne investicije, prije svega putnu infrastrukturu u prigradskim naseljima.

Planirana je rekonstrukcija dijela Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića u naselju Motike koja ovo naselje povezuje sa Petrićevcem. Za izgradnju oko 7,4 kilometra puta sa kompletnom infrastrukturom planirano je izdvajanje milion KM.

Isti iznos okvirno bi trebalo da bude utrošen za rekonstrukciju dijela Prve kuljanske ulice u naselju Kuljani, kao i za rekonstrukciju dijela ulice u naselju Priječani gdje bi se proširilo 3,5 kilometara glavne saobraćajnice.

Milion maraka planirano je i za rekonstrukciju dijela Ulice Tešana Podrugovića u naselju Debeljaci. Za rekonstrukciju Šargovačke ulice u naselju Šargovac planirano je 600 hiljada KM.

Mjesna zajednica Dragočaj trebalo bi da dobije novu ambulantu porodične medicine. Ulaganjem 400 hiljada KM stvorili bi se uslovi za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite za oko 10.000 mještana Dragočaja, Ramića, Barlovaca, Prijakovaca i dijela naselja Kuljani.

Stanivuković planira da obveznicama izgradi i multifunkcionalni sportski centar Lauš. Ulaganjem oko million KM izgradila bi se atletska staza i sportska dvorana za „male” sportove.

 

Ostavite komentar: