Novo u gradu: Ambasada SAD postavila uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha u Banjaluci

Ambasada SAD proširuje monitoring kvaliteta vazduha na Banjaluku, saopšteno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću te institucije.

Kako su istakli, u banjalučkoj kancelariji Ambasade postavljen je prošle sedmice  najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha, koji u realnom vremenu izvještava o stanju vazduha, a putem interneta podaci su dostupni javnosti.

“Tokom posjete Banjaluci u toku ove (prošle) sedmice ambasador Erik Nelson sastao se sa predstavnicima lokalnih vlasti koji se bave pitanjima zaštite okoline kako bi obilježili početak rada monitora. Ambasador Nelson naglasio je da je postavljanje ovog monitora za mjerenje kvaliteta vazduha u Banjaluci, kao dopuna monitoru u Sarajevu, pokazalo predanost Ambasade SAD da pomaže građanima i vlastima širom BiH da bolje shvate rizike koje nosi zagađenje vazdugha i da se pojača dijalog o ublažavanju tog problema”, saopštili su oni.

Kako su istakli, rezultati 24-satnog mjerenja za Banjaluku dostupni su javnosti na internet stranici Agencije za zaštitu okoline SAD AirNow.gov.

Trenutni podaci s ove stanice za Banjaluku pokazuju da je  vazduh u gradu dobrog kvaliteta, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: