Novi simboli Banjaluke čekaju arhitektonski konkurs

Grad Banjaluka bi u toku ovog mjeseca trebao raspisati dva međunarodna arhitektonska konkursa za izradu idejnog rješenja budućeg izgleda užeg centra grada te mosta u Docu.

Iako je objava ovih konkursa bila najavljena još u februaru to se do sada još nije dogodilo. Kako su rekli u Gradskoj upravi, razlog su zahtjevne priprema koje su potrebne prije njihovog objavljivanja.

– Ulazimo u završnu fazu njihove pripreme. Trudimo se da sve detalje uzmemo u obzir, a gledamo i da se ne preklope u trajanju, jer ima interesa stručnjaka koji bi željeli da učestvuju na sva tri konkursa. Raspisani konkursi će biti dobri i ima razloga što se toliko čeka na njihovu objavu i što u njihovu pripremu ulažemo toliko vremena – naveli su u Gradskoj upravi.

Kazali su da su se opredijelili da idu na međunarodne konkurse kako bi privukli pažnju svjetskih arhitekata i ujedno da dobiju najbolje moguće rješenje za najreprezentativnije objekate na području grada, koji bi, pored toga, obezbijedili privredni i turistički razvoj grada.

– Planirano je da u junu prvo bude objavljen konkurs za centralnu zonu, a krajem ovog mjeseca i za most u Docu, a onda nakon izvjesnog vremena ide i objava konkursa za multifunkcionalnu kongresnu dvoranu – naveli su u Gradskoj upravi i dodali da bi svi konkursi trebali trajati između dva i tri mjeseca.

Za realizaciju ova tri konkursa iz gradske kase će biti izdvojeno 300.000 KM, a dio sredstva je obezbijeđen iz donacija.

Prvi konkurs će definisati izgled užeg jezgra Banjaluke na potezu od parkinga na staroj stanici prema gradilištu, takozvanoj “rupi”, u kojoj se grade podzemene garaže.
Izgradnju mosta u Docu su gradske vlasti najavile kao jedan od prioritetnih projekata, koji bi trebao biti realizovan u narednih nekoliko godina. Procjene pokazuju da će za njegovu realizaciju biće potrebno oko 9 miliona KM.

Prema do sada dostupnim informacijama, kongresno konferencijska dvorana bi trebala biti građena u Ulici olimpijskih pobjednika, u blizini zgrade Vlade Srpske. Jezgro objekta će biti multufunkcionalna dvorana u čijem sastavu će biti velika koncertna dvorana sa 1.500 mjesta, te manje dvorane za koncerte i druge događaje, komercijalni sadržaji, kao i pozorišna sala sa 500 mjesta.

Drugi objekat, lociran kod Gradskog stadiona, treba biti moderan hotel visoke kategorije sa 300 kreveta, kategorizovan na 4 zvjezdice. Vrijednost ove investicije procijenjena je na oko 30 miliona KM.

Pokušaji bez rezultata

Prije ovog bilo je i drugih pokušaja da se kroz međunarodne konkurse dobije idejno rješenje za izgled objekata koji bi bili lice Banjaluke, a koji su se, nažalost, neslavno završili.

Prije desetak godina putem jednog takvog konkursa je izabran idejni projekat za izgradnju fudbalskog stadiona u okviru Sportsko-rekreativnog centra na lokaciji između tržnog centra i Kampusa Univerziteta u Banjaluci.

Grad i firma “Omnistrukture” iz Beograda i Moskve su 2012. postigli dogovor da ovo preduzeće uradi projekat za gradnju novog stadiona sa 30.000 mjesta, koji bi koštao 50 miliona evra. Stadion nije započet iz ekonomskih razloga.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: