Novi obrt u slučaju “Naš dom”: Gradu šansa da zadrži zgradu Radničkog univerziteta

Grad Banjaluka na dobrom je putu da povrati u svoj posjed milionski vrijednu zgradu Radničkog univerziteta u Grčkoj ulici, zbog koje je osuđen bivši pravobranilac Mirko Stojčinović, saznaje Srpskainfo.

Po svoj prilici, vrijedna zgrada u strogom centru grada ipak nije izgubljena za Grad Banjaluku. Poslije presude Stojčinoviću, koji je i zbog ovog slučaja osuđen na 4,5 godine zatvora, Viši privredni sud prihvatio je zahtjev gradske administracije i ponišio prethodnu presudu Okružnog privrednog suda, koji je zgradu dodijelio preduzeću „Naš dom“.

Po toj odluci, Grad Banjaluka će ubuduće imati pravni status „umješača“, odnosno zainteresovane strane, a cijeli postupak je vraćen na ponovno suđenje.

– Može se zaključiti da postoji mogućnost da je do promjene titulara prava vlasništva nad predmetnom nekretninom došlo nezakonitim postupanjem nadležnog organa i izvršenjem krivičnog djela od strane zastupnika umješača – navodi se u presudi, koja je u posjedu Srpskainfo.

Ovaj dio presude nedvosmisleno se odnosi na Stojčinovića, koji je osuđen upravo zbog toga što je nanio višemilionsku štetu Gradu Banjaluci u slučaju upisa više vrijednih nekretnina i zemljišta, uključujući i spornu zgradu u Grčkoj ulici.

Do proteklog rata, ovu zgradu je vodilo nekadašnje državno preduzeće „Naš dom“, koje je imalo status korisnika, ali i ne vlasnika. Nakon privatizacije „Našeg doma“, vođeno je više postupaka u vezi vlasništva nad ovom vrijednom nekretninom, a slučaj je eskalirao u javnosti kad je zgrada u zemljišnim knjigama upisana na „Naš dom“, iako je postojala ranija presuda Vrhovnog suda RS iz 2006. godine kojom je nedvosmisleno utvrđeno da ovo preduzeće nije vlasnik.

Policijska istraga u slučaju kontroverznog upisa ove zgrade na preduzeće „Naš dom“ pokrenuta je u januaru 2017, nakon što je gradonačelnik Igor Radojičić upozorio Ministarstvo pravde da je bivši pravobranailac Stojčinović nanio milionsku štetu gradu Banjaluci, uključujući i sporni upis ove nekretine.

SrpskaInfo portal nije uspio dobiti komentar advokata Miljkana Pucara, koji u ovom slučaju zastupa Radnički univerzitet, o značaju ove odluke suda.

Posljednji potez suda iz Grada gledaju kao šansu da sačuvaju ono što im, kako kažu, i pripada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je ovom odlukom suda postupak vraćen nazad na odlučivanje.

– U pitanju je drugostepena presuda koja se odnosi na objekat u kome se nalazi Radnički univerzitet i ovog puta ide u korist Radničkog, odnosno Grada kao zainteresovane strane.  Grad, kao i Radnički univerzitet, tvrdi da je objekat u našem vlasništvu, a pokušalo se kroz privatizaciju taj objekat prepisati na druga lica. Mi smo sada na drugostepenom postupku dobili. Pored toga, ovaj slučaj je istovremeno predmet i drugih  postupaka u kojima se utvrđuje krivična odgovornost određenog broja lica iz Pravobranilaštva RS i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, koji su osumnjičeni da su svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli štetu između ostalog i kod „Našeg doma“ – kazao je Radojičić.

Dodao je da je teško prejudicirati šta će dalje biti te da je sve u rukama suda.

– Ponovo će se odlučivati na prvostepenom ali ova presuda je u svakom slučaju upućujuća. U principu, ishod ovih drugih postupaka, koji će prosuđivati krivičnu odgovornost, odrediće i sudbinu ovog objekta, nadamo se, u korist Grada – kazao je Radojičić.Ostavite komentar: