Novi gradski parkovi niču samo na papiru

Dio identiteta Banjaluke je da je grad zelenila, ali ta odrednica slabo prati stanje na terenu, jer osim pojedinih ideja i planova na papiru formiranje novih gradskih parkova u dijelovima gdje dominira beton u ovoj godini nije predviđeno.

Pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo je rekao da je to jedna od glavnih tema kojom se bavi otkako je prije pola godine preuzeo funkciju pejzažnog arhitekte ali da je procedura za takve projekte prilično duga i spora.

Kazao je da je propala njegova ideja da se u krugu „Čajevca“ napravi park, jer je, kako kaže, predložen regulacioni plan koji isključuje takvu mogućnost.

– Prilično sam se otvoreno protivio onom što je predloženo kao regulacioni plan za taj prostor jer mislim da se išlo sa niskim objektima koji pokrivaju teren. U njemu se zadržava postojeće vrlo haotično stanje, umjesto da se ide s građevinama sa više spratnosti i otvorenijim prostorom. Trenutno je taj RP stopiran ali je i dalje veoma aktuelan. Ne vjerujem da će se ideja za formiranje novog gradskog parka na tom području moći realizovati, iako se ja još uvijek nadam da ima šanse – kazao je on.

Dodao je da malo više nade ima na području stare hirurgije.

– Kada pogledate strukturu Bulevara i ako biste ponovili obrazac visokih objekata koji već postoje u tom dijelu koji je samo njen nastavak, mislim da bi bile zadovoljene potrebe i želje investitora i potrebe za javnim otvorenim prostorom – rekao je Šukalo.

Kada bi se na toj lokaciji planirao novi veći park onda bi on, prema njegovim riječima, mogao biti kvalitetno povezan saobraćajnicom koja ide pored Sokolskog doma, pa sve do parka „Petra Kočić“.

– Tako bi imali jednu osu između jednog parka i potencijalnog drugog parka sa Sokolskim domom i prostorom oko njega. To je nešto što bih želio da se realizuje, ali je to borba različitih sila, uticaja i interesa – precizirao je Šukalo.

Smatra da bi se trebalo na kvalitetniji način koristiti prostor “Akvane”.

– Kada nije sezona kupanja “Akvana” bi trebala biti dostupna kao javna parkovska površina. To je izuzetno kvalitetan prostor i potreban na tom mjestu – rekao je Šukalo.

Napomenuo je da su njegovi napori koncentrisani na vraćanje zelenila na površine koje trenutno okupira beton.
– Kada pričamo o tim lokacijama, to nije postojeća zelena površina koja je spremna već su to mesta koja trebamo da transformišemo i dobijemo zelenu povšinu. Nije isto kada već postojeći travnjak uredite, napravite staze, postavite klupe i posadite drveće i kažete da ste napravili park. Sasvim je drugačije kada transformišete nešto što je, naprimjer, bilo mjesto gdje je bio klinički centar ili stara fabrika i kada uklonite dio pločnika i starih objekata i sagradite neke nove zgrade i dobijete uz njih park. Kada govorim o novim parkovima mislim na to, a ne na postojeće zelene površine koje bi trebalo samo dodatno urediti – kazao je Šukalo.

Istakao je da je u tom kontekstu planiran i međunarodni javni poziv za dobijanje idejnog rješenja za izgled centra užeg gradskog jezgra, koji će biti objavljen tokom ovog mjeseca.

– U tom kontekstu konkurs obećava proširenje zelenih površina za nekih 30 odsto u odnosu na ono što sada imamo. Naprimjer, od statue Bana Milosavljevića zelena površina bi trebalo da se proširi do pola trenutnog parkinga – naveo je on.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da su pomaci mogući iduće godine, na relaciji prema prigradskim naseljima, i to samo ako se ispune određeni predulosvi.

– U 2020. godini je planirano formiranje novog parka u Lazarevu u blizini kasarne. Tražili smo od republičkog nivoa da nam se ta zemlja dodijeli jer se radi o neperspektivoj vojnoj imovini. Ako uspijemo dobiti taj postor onda želimo ići sa realizacijom plana. Na toj lokaciji se nalaze stari vojni objekti koje planiramo iskoristiti za potrebe poslovnih inkubatora, a prostor oko njih bi trebao biti park –kazao je Bilčar.

Dugoročni plan je, kako kaže, i da se napravi park u prigradskom naselju Šargovac u blizini osnovne škole, ali nije mogao precizirati kada bi on mogao doći na red za realizaciju.

Arboretum na čekanju

Ognjen Šukalo je rekao da će se tek u drugoj polovini godine uspjeti posvetiti formiranju arboretuma u Trapistima.

– Dugujem veliko izvinjenje građanima jer nisam stigao da se ozbiljno pozabavim tim projektom. U budžetu grada su za početak njegove realizacije izdvojena solidna sredstva, ali u ovih pola godine, nevezano za aktivnosti koje sam ja planirao, došli su neki drugi poslovi na kojima sam morao raditi, kao što je, između ostalog, priprema međunarodnih konkursa za izbor tri idejna rješenja. Velika je šansa da će jedan dio tih sredsatva, koja su ove godine planirana, ostati neutrošeno i prebačeno za iduću godinu i da će lokacija ostati u trenutnom stanju s time da će se zadržati minimum čišćenja i uređenja da ponovo ne zaraste – kazao je Šukalo.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: