Novi asfalt čekaju tri decenije

BANjALUKA – U ul. Vladimira Rolovića u naselju Lauš radovi su posljednji put izvođeni prije rata, a mještani od tada kubure sa lošim i krpljenim asfaltom, te velikim brojem rupa zbog kojih se, pri prvoj kiši, pojave velike lokve i voda koja se slijeva niz put.

I pored činjenice da je ova ulica na manje od kilometar od centra grada i brojnih apela mještana, infrastrukturni problemi već tri decenije nisu riješeni.

Mirko Lolić, koji od rođenja živi u toj ulici, ističe da se nekoliko puta obraćao Gradskoj upravi i Savjetu mjesne zajednice Lauš, ali da je dobio samo obećanja.

– Posljednje obećanje je bilo da će put biti saniran na proljeće ove godine. Međutim, niko se nije pojavio. Sramota je da se jedna ovakva saobraćajnica nalazi na svega nekoliko stotina metara od centra grada. Put je uzak, svaka kiša i snijeg stvore novu rupu, a asfalt se otkida pri malo većem teretu – rekao je Lolić.

On dodaje da je ulica pravljena prije rata, kada su mještani sakupljali novac za tu namjenu i da od tada nije bilo ulaganja.

– S vremena na vrijeme naspemo šljunak, samo da bi vozila mogla proći, ali to je kratkog daha. Trenutno je u jednom dijelu rupa širine dva metra i tu je prolaz automobilom gotovo nemoguć – kazao je Lolić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš 1 Nebojša Matić rekao je da je upoznat sa problemom i da je nedavno ponovo nasipan šljunak da se zakrpe rupe.

– To je najviše što MZ može da uradi. Problem je novi regulacioni plan koji predviđa izgradnju kolektivnih smještaja, pa ne možemo napraviti neki ozbiljniji potez. Mještani se opravdano žale. Prethodnih godina tražili smo da se, kroz tekuće održavanje, sanira ta ulica, ali je novim regulacionim planom predviđeno proširenje tog dijela Lauša – kazao je Matić i dodao da je prošle godine potpuno rekonstruisan jedan dio te ulice i napravljen novi asfalt.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da im stižu prijedlozi iz mjesnih zajednica za sljedeću godinu.

– Ne znam da li je ranije bilo zahtjeva, a ako jeste, sigurno da ćemo riješiti problem mještana te ulice. Međutim, da bismo odgovorili na sve zahtjeve, potrebno je godišnje oko 50 miliona KM, a mi raspolažemo sa oko 11 miliona. Potrebno je odrediti prioritete, a to nije lak posao – istakao je Sandić

Regulacioni plan

Novim regulacionim planom za Lauš predviđena je izgradnja objekata kolektivnog stanovanja, kao i nove saobraćajnice, kanalizacija, vodovoda, kao i širenje same infrastrukture.

– Neki ozbiljniji radovi su spriječeni upravo zbog novog regulacionog plana, tako da samo privremeno možemo “utezati” i krpiti saobraćajnice i, generalno, rješavati sve probleme mještana – rekao je Nebojša Matić.

 

Izvor.(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: