Novac za humanost: Banjalučanka vas uči da šarate jaja kao monahinje iz Gomionice

01.04.2024. | 06:55

Banjalučanka Vesna Đurđević i ove godine odlučila je da prenese znanje monahinja iz Gomionice te organizuje Vaskršnju humanitarnu radionicu u Banjaluci 21. aprila, gdje će naučiti sve zainteresovane kako išarati jaja voskom.

Zainteresovani Banjalučani već su počeli da se prijavljuju kako bi naučili ovu tehniku farbanja jaja, a sama radionica održaće se u prostorijama Organizacije UDAS, na adresi Sime Miljuša 2.

“Prošle godine jaja je šaralo 80 ljudi i sakupili smo 1.070 KM te pomogli višečlanoj porodici Kostadinović”, kazala je Đurđevićeva za “Nezavisne novine” te dodala da će i ove godine sav prikupljeni novac ići u humanitarne svrhe.

“Ove godine, baš kao prethodne, učešće na radionici polaznici će plaćati onoliko koliko žele i mogu te će na taj način nekome uljepšati praznik”, kazala je ona.

Dodaje da je za prošlogodišnju radionicu donirano 500 jaja, a, kako kaže, bilo je i onih koji su novčano pomogli u organizaciji same radionice.

“Radićemo u dvije grupe po 40 učesnika, što znači da je broj mjesta ograničen na 80”, navela je ona te dodala da će prva grupa imati radionicu od 15 do 18 časova, a druga od 18 do 21 čas.

“Prijaviti se možete putem Instagrama. Sve potrebno za rad će čekati učesnike, a oni samo treba da ponesu dobro raspoloženje”, rekla je ona.

Vaskrs, kao najveći i najljepši praznik, u naš dom svake godine unosi veliku radost, kazala je ona te dodala da je šaranje jaja nešto u čemu uživa i čemu se uvijek raduje.

“Volim tradiciju i želim ovom radionicom da je vratim i u domove drugih Banjalučana”, istakla je Đurđevićeva za “Nezavisne novine”.

Sve vezano za šaranje jaja voskom, kako kaže, naučile su je Marija i Tavita, monahinje iz manastira Gomionica.

“Srećna sam što i ja sada mogu da naučim nekoga, ali takođe me raduje to što ću učiniti da je humano djelo”, naglasila je ona.

Dodaje da sama tehnika nije teška tako da nikakva prethodna znanja nisu potrebna, a sve što je potrebno su ljubav, volja, trud te malo preciznosti i mašte.