Nova školska godina, stari banjalučki problem: Kladionice preko puta škole i sve po zakonu VIDEO

Počela je nova školska godina i đaci su se nakon ljetnog raspusta vratili u školske klupe. Osnovci i srednjoškolci širom Srpske će tokom časova učiti nove stvari, ali tokom odmora ponovo su u prilici da skoknu do obližnjih kladionica kako bi mogli da uplate i isprate tiket ili da na brzinu odigraju krug ili dva binga.

Dobar primjer za to je situacija u Zmaj Jovinoj ulici u kojoj se nalazi banjalučka Gimnazija. Tako se u zgradi odmah preko puta jedne od najpoznatijih škola u Banjaluci i Republici Srpskoj nalaze pekara, prodavnica i dvije sportske kladionice, samo dvadesetak metara od ulaza u dvorište škole.

Ovaj slučaj je samo jedan od brojnih primjera koji pokazuju koliko je klađenje i kockanje dostupno đacima u gradu na Vrbasu.

Iako je Zakonom o igrama na sreću propisana zabrana klađenja i ulaska u kladionice maloljetnicima, nekoliko radnica u banjalučkim kladionicama potvrdilo nam je da ne traže identifikacioni dokument u slučajevima kada postoji sumnja da je maloljetnik ušao u objekat u kojem rade. Tako značajan broj kladionica u blizini škola i zaobilaženje pojedinih zakonskih odredbi omogućava i olakšava učenicima klađenje i kockanje, koje prema mišljenju stručnjaka može da preusmjeri pažnju učenika od školskih obaveza što se oslikava postignutim rezultatima.

Da ovim objektima nije mjesto odmah pored škola smatra i direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević, koja međutim tvrdi da blizina kladionica ne utiče na odnos učenika prema školskim obavezama.

„Naša djeca ovdje dolaze isklučivo zbog škole i učenja, ne interesuje ih kladionica. Uostalom, i ako ih interesuje onda oni odu u Grad, dalje od Gimnazije“, uvjerava Maleševićeva.

Navodi i da je u proteklom periodu bilo govora o zakonima koji bi definisali minimalnu udaljenost kladionica od škola ali da do donošenja takvog propisa nikada nije došlo.

„Jeste to ružno da ti objekti budu kraj škole ali prosto je sada tako. To je situacija na koju mi iz banjalučke Gimnazije sami ne možemo sada da utičemo mnogo Uostalom kladionice postoje i kraj osnovnih škola gdje su djeca mlađa i gdje ih je još lak[e nagovoriti na klađenje“, ističe direktorka Gimnazije.

Da važeći Zakon o igrama na sreću i podzakonski akti nemaju odredbe kojima se propisuje udaljenost kladionica od školskih objekata potvrđeno je za BL portal iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

„Materijalnim propisima nije utvrđena obavezna udaljenost između istih“, navode iz Ministarstva.

U istom odgovoru navodi se takođe da inspektori Republičke uprave za igre na sreću, u kontrolno-inspekcijskim nadzorima vrše kontrolu prisustva maloljetnika u ovim objektima, te na taj način Republička uprava za igre na sreću sprovodi Zakon u punom njegovom kapacitetu.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: