Nova pravila! Grad Banjaluka uvodi naknade za reklamne led displej na vozilima

Grad Banjaluka planira da uvede obavezu plaćanja naknade za reklamne led displeje, koji se mogu vidjeti na vozilima taksi službi ili za dostavu hrane, što do sada nije bio slučaj.

Time bi se, prema informacijama, koje stižu iz aktuelne administracije, regulisala oblast koja je do sada bila neuređena. Kako su naveli, pored „uvođenja reda“ u ovu oblast, plaćanje takse je dodatni izvor prihoda u budžetu grada, koji je do sada bio neiskorišten.

Kazali su da je ova novina predviđena izmjenama Odluke o reklamiranju na teritoriji grada Banjaluka, a koja će se naći na idućem zasjedanju Skupštine grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da je to bilo neophodno kako bi grad išao u korak s „modrenijim vremenima“.

“Na ulicama se sve češće mogu vidjeti automobili sa svjetlećim reklamnim materijalom. Pojedinci koriste tu mogućnosti reklamiranja, ali nisu plaćali naknadu Gradu, jer nije postojala odluka koja bi regulisala to pitanje. Želimo taj nedostatak da ispravimo; zato je i upućena ova odluka Skupštini grada”, rekao je Stanivuković i dodao da Grad očekuje određen priliv novca u budžet po tom osnovu. U obrazloženju odluke koju će razmatrati odbornici je navedeno da će se plaćati taksa za reklamne panoe koji se nalaze u izlogu poslovnih prostora.

“Brojni privredni subjekti uputili su Odjeljenju za komunalne poslove prigovore, navodeći da u skladu s važećim propisim nisu dužni plaćati naknade za reklamne panoe u izlogu poslovnih prostora”, navedeno je u obrazloženju uz napomenu da je iz tog razloga izvršena dopuna ove odluke.

U izmjenama Odluke o reklamiranju dodati su neobični prostori na kojima se mogu isticati reklame raznih vrsta, a za koje će se morati plaćati naknada Gradu. U pitanju su solarno drvo i pametna solarna klupa, jer su na njima predviđena i mjesta za reklamiranje u vidu led displeja.

“U interesu je Grada da se izvrši dopuna odluke o ovim vrstama reklamnih medija čime bi se povećali prihodi i dobio novi i moderniji izgled Banjaluke. S druge strane, otvorila bi se mogućnost kupcima pametnog urbanog mobilijara da imaju marketing prostor, a isti bi u mnogim slučajevima poklanjali Gradu”, navedeno je u obrazloženju odluke koja će se naći na Skupštini grada, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: