Nova pijaca u Lazarevu bez preprodavaca, samo domaća roba

Kako bi omogućio poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode i prerađevine, Centar za razvoj poljoprivrede i sela planira da izgradi novu tržnicu u gradu.

Pokrenute su i prve aktivnosti kako bi na lokaciji postojeće devastirane tržnice u Lazarevu koja godinama nije stavljena u funkciju, bila podignuta nova savremena tržnica domaćih proizvoda.

Prema riječima direktora Centra Draška Ilića, uskoro bi trebalo da bude gotova projektna dokumentacija, te poznat predmjer i predračun potrebnih radova, nakon čega će se odrediti izvori finansiranja tog posla.

Kako je naglasio, iz razgovara sa poljoprivrednim proizvođačima i analize koju je Centar uradio o tome gdje i kako završavaju proizvodi sa naših ruralnih prostora, konstatovano je da nedostaje jedan tržnički prostor za poljoprivredne proizvođače.

-Obratili smo se Gradu za iznalaženje određenog prostora koji bi mogao adekvatno da odgovori tim potrebama i došli smo do lokacije tržnice u Lazarevu, koja ni nakon 35 godina poslije izgradnje nije stavljena u funkciju. Taj prostor je sada potrebno adaptirati i dovesti u funkcionalno stanje – kazao je Ilić.

Draško Ilić

On ističe da će na budućoj tržnici, svoje proizvode i prerađevine moći prodavati samo proizvođači sa područja Banje Luke, i to one količine koje su prethodno planirali za proizvodnju i prijavili ih Centru.

– Time ćemo omogućiti domaćim proizvođačima da prodaju svoju proizvode i prerađevine, a spriječiti da razni preprodavci nude i plasiraju robu iz uvoza – naveo je Ilić.

Tržnica domaćih proizvoda, kako je naglasio Ilić, biće značajna podrška poljoprivrednicima, koji će imati gdje da unovče ono što su proizveli, a istovremeno će omogućiti svim sugrađanima da kupe provjerene domaće proizvode.

-Takođe, smanjićemo nekontrolisani uvoz hrane iz inostranstva i odliv kapitala iz Republike Srpske – rekao je on i dodao da je planirano i uspostavljanje brenda „Krajiška kuća“, odnosno prodajnog prostora za plasman domaćih prerađevina. I ove aktivnosti su u toku, a kako je naveo – u saradnji sa resornim ministrastvom izradiće se baza podataka poljoprivrenih proizvođača i vrste proizvoda koje će poljoprivrednici sa područja grada plasirati posredstvom ove kuće.

Hercegovačka kuća

U Banjoj Luci je u toku uređenje prostora za otvaranje „Hercegovačke kuće“, u cilju promocije hercegovačkih proizvoda u našem gradu i podršci turističkim sadržajima. Kao rezultat dogovorene saradnje gradova Trebinje i Banja Luka, ova kuća bi trebalo da bude otvorena krajem marta.

Grad Banja Luka je obezbijedio prostor i sredstva za sanaciju objekta, Centar će finansirati unutrašnje radove, a Agrarni fond Trebinje je obezbijedio sredstva za izradu projekta organizacije i uređenja enterijera.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)                       Foto:(Siniša Pašalić)

 Ostavite komentar: