Nova „Aleja maturanata“ uljepšavaće banjalučko naselje Lazarevo

Maturanti svih banjalučkih srednjih škola danas su ostavili svoj, trajni trag u Banjoj Luci, sadnjom 114 sadnica lipe u „Aleji maturanata“, u novom drvoredu u Lazarevu.

Novi drvored nikao je duž saobraćajnice u Ulici Branka Popovića, u okviru akcije „Aleja maturanata“, koja je pokrenuta prošle godine, sa ciljem promocije očuvanja životne sredine i zaštitete zelenila, po kojem je naš grad prepoznatljiv širom regiona.

Tokom sadnje, maturantima se pridružio i gradonačelnik Igor Radojičić, ističući da je namjera da svaka nova generacija maturanata iza sebe ostavi novu aleju.

– Ove godine imamo 114 odjeljenja maturanata i isto toliko sadnica. Smisao akcije je dvostruk. Sa jedne strane Banja Luka, koja stalnmo o sebi govori kao o gradu zelenila, ima stalnu potrebu da sadi nove drvorede i obnavlja postojeće, a sa druge strane da svi, kao građani, osjetimo povezanost sa ovom akcijom – naglasio je Radojičić.

Incijativu o formiranju „Aleje maturanata“ potekla je od samih srednjoškolaca, odnosno učenika Ugostiteljsko-turističke škole koji su prošle godine, uz saobraćajnicu kod Kastela posadili prvu ovakvu aleju, sa 105 sadnica.

Istovremeno, gradonačelnik Radojičić je podsjetio da je od ponedjeljka počela tradicionalna proljetna akcija čišćenja i uređenja grada, koja će trajati narednih mjesec dana. On je pozvao sugrađane da se odazovu akciji i na predviđene lokacije iznesu sav krupni otpad.

– Često imamo problem sa krupnim otpadom koji se iznosi kada nema organizovanog odvoza, pa se u različitim krajevima grada otpad nagomilava i građani se s pravom ljute zbog te pojave. U narednih mjesec dana građani imaju vremena da izbace sav krupni otpad i ostave ga na predviđene lokacije – rekao je Radojičić.

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

Ostavite komentar: