Norveški Bodo izabran za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Norveški grad Bodo izabran je danas u Briselu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, u konkurenciji gradova izvan EU. U finale izbora, uz Bodo, ušli su Banja Luka i Mostar.

Današenjem proglašenju EPK za 2024. godinu prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić te članovi Tima za kandidaturu Banje Luke za ovu prestižnu titulu.

Komentarišući ishod glasanja, Radojičić je rekao da je i plasman u finale za Banju Luku veliki uspjeh i da je malo ko mogao očekivati, prije samo tri godine, da će se Banja Luka naći u poziciji da se u Briselu bori za ovu laskavu titulu.

Ovaj put nismo izabrani, a našim prijateljima iz Norveške upućujemo čestitke i želimo mnogo sreće u realizaciji ovog projekta. Hvala svima koji su učestvovali u ovom poslu, hvala timu koji je radio u protekle 2,5 godine, a hvala i našim prijateljima iz Bihaća i Jajca koji su bili naši partneri – rekao je u prvoj izjavi Radojičić.
On je naglasio da je ovih dana bilo fantastično vidjeti koliko se ljudi, potpuno različitih opredjeljenja, u Banjoj Luci ujedinilio oko ove ideje. Gradonačelnik je ocijenio da je urađen veliki posao u protekle 2,5 godine.

Imali smo veliku podršku i očekivanje ne smo od ljudi iz svijeta kulture. Naš projekat je bio odličan, a juče smo imali veoma dobru prezentaciju. Teško je reći šta je presudilo, to je svakako pitanje za komisiju koja je ocjenjivala gradove kandidate. Da li je to veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj ili BiH, možemo nagađati, ali sam siguran da je ono što smo mi ponudili bilo odlično urađeno. Mnogo je drugih šansi i poslova pred nama i nastavljamo dalje – zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: