Nije agresivna, ne napada ljude: Prva evropska invazivna pčela pronađena u Banjaluci FOTO

Početkom avgusta na području Banjaluke pronađena je prva evropska invazivna pčela, a radi se o azijskoj pčeli smolarici – Megachile sculpturalis.

Do danas prisustvo azijske pčele smolarice je potvrđeno u 12 evropskih zemalja, a ovo je ujedno prvi nalaz na području Republike Srpske i ostatka BiH.

Azijska pčela smolarica dostiže dužinu od 2,6 centimetra što je svrstava među najveće pčele u Evropi i svijetu. Solitarna je vrsta koja gnijezdo gradi unutar tunela u drvetu. Polen i nektar najčešće skuplja sa lavande, sofore, glicinije, kaline i ljetnog jorgovana dok za izradu gnijezda koristi smolu sa četinara. Pčela je aktivna u periodu jun-septembar.

Petar Nikolić, saradnik na Poljoprivrednom fakultetu i Institutu za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci potvrdio je prisustvo pčele na različitim lokacijama u gradu.

Trenutno, ova pčela može da se vidi na japanskom bagremu – sofori koji je fazi cvjetanja. Iako se radi o velikom insektu koji izgledom podsjeća na stršljena, Nikolić napominje da se radi o vrsti koja nije agresivna i ne napada ljude.

Ostavite komentar: