Neviđeni apsurd u banjalučkim školama: Fizičko ne može u sali, ali privatni treninzi mogu

Zbog propisanih epidemioloških mjera, časovi fizičkog vaspitanja ne smiju se održavati u školskoj sali, ali u istoj toj sali učenici nakon nastave mogu imati privatne sportske treninge.

Dj”eca su imala fizičko napolju, a sada, s ružnim vremenom, časove imaju u učionici. U salu ne smiju ići zbog cijele situacije s virusom korona, zbog čega više nema ni besplatnog projekta „Sport u školama“. Nije mi jasno kako se onda u istoj sali uveče mogu održavati sportski treninzi za istu tu djecu, koji se, naravno, plaćaju. Da li postoji opasnost ili ne, ili je sve ovo samo „pranje ruku“ od odgovornosti”, pita majka dvoje osnovaca.

Vremenske prilike

Zbog nedostatka fizičke aktivnosti u školama, roditelji masovno upisuju djecu u sportske klubove i škole sporta, od kojih se dio organizuje baš u školskim dvoranama.

“Prosvjetni radnici se snalaze najbolje što umiju u novim okolnostima. Ipak, činjenica je da djeci nedostaju klasični časovi fizičkog i da je sve ovo za njih vrlo konfuzno”, ističe pedagog škole Dragana Kecman.

Jednolično

Ona ocjenjuje da je nedostatak redovne fizičke aktivnosti za djecu nenadoknadiv gubitak.

“Zdravlje učenika je, naravno, prioritet, ali je vrlo zahtjevno organizovati nastavu. Djeca ne mogu koristiti jednu loptu, a opet nema dovoljno lopti za sve učenike u grupi. Kada se izvode časovi u učionici nastavnik ne smije napustiti katedru. Sve to je vrlo suvaparno i jednolično za učenike, i gubi se cijeli smisao”, kaže Kecmanova. Napominje da se škola pridržava svih mjera i da do sada nisu imali zaraženih učenika.

Prijedlog

I u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku ističu da fizičko organizuju u velikom dvorištu, a za naredni period imaju prijedlog koji će izložiti na sastanku Aktiva direktora.

“Jedan dio nastave može se izvesti teoretski, đaci se mogu upoznati sa vrstama sportova i pravilima koje možda nisu imali prilike ranije da nauče. Ali, nadamo se nekoj kombinaciji nastave. Mi imamo veliku salu u kojoj se može ispoštovati distanca, zato će naš prijedlog biti da se jedan čas organizuje u sali, a sljedeći u učionici, dok se za to vrijeme obavi dezinfekcija. Takođe, naša škola ima i ogroman, centralni hol, gdje se takođe mogu odvijati časovi fizičkog”, pojašnjava direktorka Tatjana Vilendečić.

Komentarišući činjenicu da za sve ovo vrijeme sportisti nesmetano treniraju djecu u pojedinim školama, ona ističe da klubovi imaju uslove da dezinfikuju salu.

“Oni imaju jedan ili dva treninga, po sat vremena mogu napraviti potreban razmak između grupa za dezinfekciju prostora, dok salu za fizičko koristi šest odjeljenja sa po 15 učenika, i sve to puta dva”, precizirala je ona.

„Sport u školama“

U gradskom Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo i sport odgovaraju da su bili spremni i ove godine da sprovedu „Sport u školama“, ali je projekat zbog epidemioloških mjera stopiran.

“Kada bude donesena mjera da se nastava fizičkog vrati u sale, i mi ćemo opet uvesti projekat u škole. Prvi bismo voljeli da možemo nastaviti njegovu realizaciju, jer smo sve ovo i pokrenuli kao jednu od strateških mjera da sport bude dostupan djeci”, poručuje Dejan Travar iz Odjeljenja.Za odluku o neodržavanju fizičkog u salama, kaže, postoje razlozi i za i protiv.

 DAMJANOVIĆ: DJECA NISU OŠTEĆENA

Direktor Republičkog Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović smatra da nastava fizičkog ne mora biti isključivo trčanje i skakanje.

“Iz Instituta za javno zdravstvo nedavno su rekli da sve postojeće mjere ostaju i dalje na snazi. Dok je tako, znači, nastava fizičkog se izvodi napolju kada je lijep dan, a u učionici ako je ružno vrijeme. Sadržaje treba prilagoditi tom zatvorenom prostoru, samo nastavnici moraju biti kreativniji”, kaže on.

Komentarišu činjenicu da klubovi koriste školske sale poslije nastave, on poručuje da problem nije sala, već korištenje zajedničkih prostorija i činjenica da đaci za 20 minuta trebaju doći na čas i presvući se, pa takvi zadihani ići ponovo na časove. Na našu konstataciju da se može organizovati dvočas, kao što su neke škole već uradile za matematiku i srpski jezik, Damjanović kaže da su to kompleksne stvari.

“Ako svi kažu da gradska djeca idu u sportske klubove, da treniraju, znači nisu puno oštećena, a djeca koja ne treniraju, koja su u ruralnim područjima, imaju prilike dosta da pješače i borave u prirodi”, smatra on, uz zaključak da je zdravlje najbitnije, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: